26 mei 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Weinig bewegingen op de beurzen (behalve Sjanghai waar de koersen maar blijven doorschieten), maar het was wel overwegend omhoog. De rentes konden her en der wat dalen. Het lijkt een soort doormodder Goldilocks waarin alles heel langzaam gaat. Griekenland, de eerste renteverhoging  in de VS, de terugkeer naar wat betere groei in de VS, het duurt en het duurt maar.

Er komen meer verhalen dat de groei in het eerste kwartaal gemiddeld lager is en de seizoenaanpassing 1,1% te laag is zoals http://thereformedbroker.com/2015/05/24/ignore-the-annual-first-quarter-recession/. De aanpassing hoort groot te zijn en de bewerking van de cijfers is problematisch. Bij de groei van de werkgelegenheid zijn er minder aanpassingsproblemen voor het eerste kwartaal.
Als er dan ook nog extra weersinvloeden zijn, dan blijft er niets over van de groei. De rest van het jaar hoort beter te zijn en afgezien van een negatieve invloed van hogere belastingen in april zal dit waarschijnlijk ook in 2015 het geval zijn. Het gaat duidelijk weer beter met de huizenmarkt (meer vergunningen en housing starts dan gedacht in april bijvoorbeeld). De aanpassing van de spaarquote zou voorbij horen te zijn nu de rente niet meer zo daalt of zelfs stijgt, maar er is nu nog niets te zien van een daling van de spaarquote. De leading indicatrs stegen een fraaie 0,7% over april.
Het economisch nieuws was niet zo goed de afgelopen week. De flash PMI’s waren niet geweldig in China en Europa (alleen de dikke 49 van Frankrijk viel mee, maar PMI’s onder 50 zijn niet echt goed). Service PMI’s waren beter, maar vielen iets tegen. De daling van de Duitse IFO was maar 0,1 en dat viel mee. In de VS was de belangrijkste voorloper van de ISM, de Phillyfed lager dan verwacht, maar wel duidelijk boven 0.
Het belangrijkste nieuws was het oplopen van de kerninflatie in de VS van 0,2 naar 0,3% door vooral hogere zorgkosten, overigens de huren stijgen ook heel consequent met 0,3%. Dat brengt de FED in de stemming om de rente te verhogen, vooral nu initial claims voor werklosheid record laag zijn als % van de beroepsbevolking. Yellen herhaalde daarom ook dat het haar ernst is om de rente ooit te gaan verhogen, ook al is dat waarschijnlijk nog niet in juni.

In Japan vallen de economische cijfers nu eindelijk mee. 2,4% groei in het eerste kwartaal en een aantrekkende groei vanuit de PMI;s, ook al verslechterde de handelsbalans. Lonen stijgen eindelijk, winsten ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten