23 oktober 2011

Hoe staat de VS ervoor: recent nieuws is goed


Het meeste nieuws over de VS was de laatste paar weken aan de positieve kant, niet in overeenstemming met het algemene crisisgevoel.
Amerikanen zeggen van Europa dat Europeanen wel veel over de crisis praten, maar dat in de meeste (kern)landen weinig te merken is van een crisis, men geeft gewoon zijn geld uit.
* In de VS was de Phillyfed (algemeen survey van industrie en economie van de FED van Philadelphia) geweldig goed, weer op positief terrein (misschien herinner je je dat de enorme val van de Phillyfed twee maanden geleden een belangrijke oorzaak was voor recesssieangst in de VS, het meest aangehaalde argument waarom de cyclus in de VS naar beneden ging). Het soortgelijke Empire State survey was ook iets beter.
* De inflatie was iets te hoog (niet zo erg als je een schuldenprobleem hebt).
* De huizenmarkt lijkt wat aan te trekken, het aantal niuewe starts was 15% omhoog vergeleken met vorige maand (vreemd was dat aantal vergunningen daalde). Het sentiment van de huizenmarkt NAHB steeg van 14 naar 18 (zie blogpost).
* De groei van M2 accelereert (meer dan vier procent in de afgelopen drie maanden, ofwel 17% geannualiseerd). Dat wijst op meer economische groei.
De havens aan de westkust (40% van de handel) meldden een groeiende export en dalende import in september (dat is goed voor derde kwartaal, in vierde kwartaal zal import hierdoor wat harder groeien).
* Het sentiment van het midden en kleinbedrijf (NFIB) werd iets minder slecht.
* De winsten over het derde kwartaal vallen normaal mee, zelfs de omzetten vallen niet tegen. De guidance is uiteraard wel voorzichtig, maar minder voorzichtig dan ik dacht.
*Initial claims voor werkloosheid daalden een beetje en dat wijst op een groeitempo van 2% of beter.
* Nieuwe hypotheekaanvragen zaten wel in het slop, maar dat trekt wel weer bij als de hypotheekrente zo laag blijft als hij nu is.

Deze week zal veel aandacht uitgaan naar de eerste schatting van de economische groei in de VS in het derde kwartaal. De consensus denkt aan 2%. Het cijfer kan nog wat hoger worden uiteindelijk als de netto export meevalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten