20 oktober 2011

update vierjaarscyclus (2)


Een alternatieve benadering van de vierjaarscyclus is dat we een recessieperiode ingaan dan wel stagnatieperiode waarbij de winstverwachtingen worden teruggeschroefd omdat winstmarges dalen en omzetgroei negatief wordt bijgesteld (in mijn ogen 25-40% kans).
De schok vanuit Japan, Europa wordt zo groot dat de wereldhandel er erg onder lijdt en het consumentenvertrouwen verder daalt.
Er ontstaat dan een serieuze bear markt in de VS (en nog erger in Europa) die eind juni begon.

Het positieve is dat de mooie fase AB er tamelijk snel aan kan komen, het slechte nieuws is dat JL nog moet beginnen en de daarbij behorende daling is groter dan die van HI.
Dit is overduidelijk wat er gaat gebeuren als de Europese politieke oplossing mislukt.

Pessimisten vinden dat we er zo veel slechter voorstaan dan in 2007. Dat is denk ik niet het geval. De schulden zijn nog even hoog, maar beter verdeeld (minder bij het bedrijfsleven en de particulier, maar meer bij de overheid). De winstmarges zijn nu beter en er is meer pent up demand (auto’s, huizen). De huizenmarkt in de VS staat er mijlen beter voor op het moment (dat geldt niet voor veel Europese huizenmarkten). Er zijn dus goede redenen waarom de S&P zo veel minder is gedaald dan de Europese beurzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten