19 oktober 2011

Renteverschil Frankrijk - /- Duitsland terug naar de tijd voor de val van de muur


Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland is weer meer dan 1%. Het verhaal van Moody's dat de AAA rating van Frankrijk niet meer zo vanzelfsprekend is, is hier mede debet aan.
Alle plannen om het EFSF zeer krachtig te maken en de PIIGS schulden van de Franse banken doen de rente vigilantes huiveren.
Via het verzekeren van de eerste 20-30% van de verliezen (en daarna moet het IMF in de slag) zijn de rating agencies tot de conclusie gekomen dat het basisscenario van het EFSF is dat al het geld dat hierin gestopt is bij de eerste de beste crisis totaal verloren zal gaan. Recovery rate 0% zo stellen ze, net als bij subprime leningconstructies. Dat kan Frankrijk niet betalen. Ik denk dat als men dit wat eerder had rondbazuind het EFSF nooit door de parlementen was gekomen.

Het plaatje van het renteverschil van Frankrijk met Duitsland laat zien dat 1% veel is, maar vóór 1990 waren de renteerschillen veel groter, ongeveer wat nu Italië-/- Duitsland is. Toch vond men toen dat Frankrijk niet failliet was en dat Europa en dus de hele wereld daardoor in een gigantische crisis moest komen. This time is different.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten