6 oktober 2011

Rente naar 4% dan 6%Ik begon te werken in de financiële sector midden in de blow off naar de all time highs voor de rente in de VS en Nederland. Men had al zo lang gezegd dat de rente zo hoog was dat hij wel moest gaan dalen, maar elke keer steeg de rente weer door en veel verder dan gedacht. Het was om moedeloos van te worden en dat werd men ook. Men ging onderzoek doen of men nog ooit in aandelen moest beleggen. Hoe moest de Nederlandse staat in Godsnaam die hoge schuld aflossen bij dit soort al maar stijgende rentes? Het failliet van de staat kon toch niet ver meer weg zijn zo betoogden de Dr. Doom and Glooms van die tijd.

Nu zien we het tegenovergestelde. De rente is naar onwerkelijk lage niveaus gedaald en men is nu nog moedelozer dan in 1980. De rentedaling overtrof elke keer de verwachtingen. Bij elke poll zag men dat een bijna Albanese meerderheid rentestijging zag, maar het omgekeerde gebeurde bijna elke keer. De blow off heeft nu ongeveer wel lang genoeg geduurd.

Dus eerst een (hobbelige) rentestijging naar ongeveer 4%, dan misschien tik terug over een paar jaar en dan naar 6% en uiteindelijk 6%+ voor de Amerikaanse 10-jaars rente.

(plaatjes van Bianco en Data Stream)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten