24 oktober 2011

Ja/ nee crash afhankelijk van EFSF 3


Het is raadselachtig volgens Sassen van Elsloo bij IEX bijvoorbeeld waarom de beurs de laatste tijd omhoog gevlogen is, even afgezien van de verbeterende macro economische fundamentals. Die zijn immers onbelangrijk, wat telt is wat de politici trachten uit te stellen en wat banken trachten camoufleren. Een en ander zou toe te schrijven zijn aan computerprogramma’s die ineens aan short dekking zouden doen .

Waarom denkt Sassen van Elsloo dan dat er heel binnenkort een crash komt?
1.Dat de eurotop alleen maar tot teleurstelling kan leiden lijkt mij duidelijk; dus een buy the rumour sell the fact-situatie gaat zich ontvouwen.
2.Dat verder niet alles koek en ei is wordt ook bevestigd door de kredietmarkt waar Europese staatsspreads alleen maar zijn toegenomen. Zelfs een Duitse Bund-veiling liep vorige week uit op een mislukking!
3.De kredietmarkt laat het tegenovergestelde zien van de aandelenmarkt. Gezien we hier te maken hebben met een schuldencrisis gaat hij liever af op de kredietmarkt als leidende indicator.

Zelf maak ik het meeste zorgen over de nakende teloorgang van de AAA rating van Frankrijk. Dit drijft de rentes op van Frankrijk en alles wat minder solvabel is in Europa. Argument 2 en 3 zijn hierdoor sterk.
De wall of worries is nog steeds torenhoog en het percentage mensen dat denkt dat de crisis woensdag wordt opgelost is nul (=argument 1 niet zo sterk), wel zijn er wat mensen die denken dat een mooie stap voorwaarts gemaakt wordt en daarin teleurgesteld kunnen worden.

Alle hoop is nu op EFSF versie 3 (=met veel hulp IMF via extra aparte potjes van nieuw geld van China en Brazilië een bankvehikel opzetten dat geleveraged heel veel Italiaanse, Spaanse en Portugese (omgekeerde ontwikkelingshulp van Brazilië) schuld kan opkopen). Misschien dat EFSF versie 3 de ideale bankverzekeraar wordt die Merkozy voorstaan (Merkel is van de inzet van EFSF als verzekeraar en Sarkozy van de inzet van een bank vehikel voor EFSF).

Een paar weken geleden dacht ik dat van de drie scenarios’: eurobonds als oplossing, pappen en nathouden, instorting euro het middelste scenario het minst waarschijnlijk was, nu lijkt het het meest waarschijnlijke scenario te worden, al lijkt dat nu wel een beetje op het eerste scenario.

1 opmerking:

  1. Ik denk dat de BRICS voor deze zak met geld voor Europa wel iets terug willen hebben. Extra invloed bij het IMF misschien? Ik meen mij te herinneren dat de VS en het VK hier mordicus tegen zijn. Nou ja wie weet, onder druk wordt alles vloeibaar, misschien zelfs de VS....

    BeantwoordenVerwijderen