2 oktober 2011

Opkomende landen inclusief China nog geen safe havenDe afgelopen paar weken lieten de veronderstelde safe havens de belegger in de steek: de goudprijs daalde, maar vooral de aandelen van Opkomende Landen deden het slecht. Dat was niet eens zo zeer in hun nominale koersen (dat was even slecht als in Europa en de VS), maar vooral door de glijvlucht van hun valutakoersen. (Andere) Grondstoffenprijzen gingen mee omlaag in die trends. De Chinese yuan bleef constant, maar de forwards die aanvankelijk een behoorlijke stijging hadden verdisconteerd moesten wel flink terug.

Grondstoffenprijzen en het wel en wee van China en India hangt erg samen. Iedereen rekent erop dat de toenemende rijkdom van die landen het olieverbruik en daarmee de olieprijzen etc. mee omhoog sleurt.
Maar nu is de somberheid over de economische groei in Europa en in mindere mate de VS plotseling doorgeslagen naar de Opkomende Landen en weg zijn al die stijgende grondstoffenprijzen.

Vooral de verhalen over China worden somberder vanwege onbezonnen investeringen in bepaalde ver weg provincies en vooral ook overinvesteringen door ontwikkelaars van onroerend goed. Onroerend goed aandelen kregen er van langs in China en de rente die de zwakkere broeders moeten betalen voor hun speculaties begingt aardig Griekse vormen aan te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten