3 oktober 2011

ISM herstelt een beetje


De ISM, de belangrijkste barometer voor het welzijn van de industrie in de VS, steeg de afgelopen maand een beetje en kruipt zo weer een beetje naar de gemiddelde trend terug.
De Goldman Sachs Analyst Index die enigszins meeloopt met de ISM (tenminste dat is de bedoeling) maakte de afgelopen maand een flinke duikeling, vooral voor de onderdelen nieuwe orders, backlog of orders en export. Op grond daarvan dacht ik dat de ISM onder de 50 zou komen.
Nu was backlogs inderdaad omlaag, maar nieuwe orders bleven constant en de exportvooruitzichten verbeterden, ondanks de grote dalingen die voor deze onderdelen in de GSAI waren gesignaleerd. De ISM werkt meer met harde cijfers en de analisten reageren meer op de gevoelens van de informatieverstrekkers. Misschien zijn de analisten iets tijdiger met hun signalen dan de ISM. Een andere verklaring is het veel grotere gewicht van auto’s en toeleveranciers hiervan in de ISM dan in de S&P500. Ondertussen kostte dit een fles wijn vanwege de weddenschap met een collega (vorige maand won ik die weddenschap over de ISM overigens). Op Goldman Sachs kun je kennelijk niet altijd rekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten