13 oktober 2011

It is the asset economy stupid: herkapitaliseer de banken!

Na 1940 was tot 2008 ellende op de kapitaalmarkten (Wall Street) niet voldoende om een recessie te creëren in de reële economie (Main Street), zelfs in 1987 gebeurde dit niet. Na 1995 is de asset economy echter zo groot geworden dat schokken hierin Main Street aanzet tot spaarschokken die groot genoeg zijn om recessies te veroorzaken.

De grootste schokken komen door plotselinge realisering dat de leverage veel te groot is geworden door een ineens veel groter risico op bezittingen dan men ooit voor mogelijk had gehouden (rommelhypotheken in 2007/8, Europese staatsleningen in 2010/11). Banken hebben de grootste leverage en lijden het meeste. Zij moeten zo drastisch ingrijpen dat Main Street ook door de knieën gaat.
In ons boek gaven we al aan dat het wegvallen van de securitiseringsmarkten de doodsteek was voor de kredietverlening. Vooral de hypotheekverstrekking moest daardoor ontzettend terug.

De banken dachten dat ze ongeveer nul kapitaal nodig hadden als dekking tegen de risico’s van al die hypotheken al dan niet gesecuritiseerd. Dat bleek een enorme vergissing en het slikken van het TARP medicijn à $ 700 miljard werd noodzaak. Dat bedrag was eigenlijk nog te klein om het wegvallen van de securitiseringsmarkten helemaal op te vangen, maar het hielp wel de banken overeind te blijven en weer het aansterkingspad op te gaan.

De banken in Europa denken nu ook dat ze bijna nul kapitaal nodig hebben tegen de risico’s van staatsleningen van Italië en Spanje etc en ze dachten dat van Griekenland. Ook dat was een enorme vergissing en nu moeten ze ook medicijn slikken (€ 152 miljard+ volgens Morgan Stanley, er worden bedragen tot € 375 miljard genoemd). Het ophoesten van dit soort bedragen zet de landenratings verder onder druk (het is ondoenlijk voor de PIIGS) en Frankrijk is blij dat hun banken het via de kapitaalmarkt gaan proberen (want dan is er minder druk op de rating van Frankrijk).

Samen met een liquiditeitsinjectie van de FED kwam Amerika er weer bovenop via TARP. In Europa spartelt de ECB helaas nog verschrikkelijk tegen en het ziet er volgens Cailloux niet naar uit dat de ECB voor 3 november capituleert (toch wel een zorg die een rem zet op een al te uitbundige beursrally).

Herkapitalisering van banken in Europa is essentieel om de asset economy weer op gang te brengen en dat is weer essentieel om de economische groei in Europa overeind te houden. Yes we can, moeten Sarkozy nu roepen, Deutschland über alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten