20 oktober 2011

Bianco en de eurocrisis: natuurlijk vindt men de oplossing niet


De eurocrisis is niet snel op te lossen. Er zijn maar drie oplossingen mogelijk: 1. een fiscale unie, waarbij alle landen een soort Duitsland worden (dat gebeurt niet, zo leert duizenden jaren van oorlog in Europa),2. er komt een fiscale unie waarbij men op de koop toeneemt dat er transfers komen naar de PIIGS maar waar Duitsland wel kan ingrijpen als men te veel geld uitgeeft, 3. Duitsland betaalt alles (Frankrijk kan het niet, dat is straks geen AAA meer).

Het Grand Plan is gebaseerd op de derde oplossing: Duitsland betaalt alles.
Een grote meerderheid van landen in Europa vindt dat een geweldig plan, een wonderbaarlijk goed idee zelfs.

Maar in Duitsland verzet men zich tegen dit wonderbaarlijk mooie plan (en in sidekicklanden als Nederland en Finland is men solidair). Er is te veel muiterij van de kiezers en daar is Merkel niet helemaal doof voor.

Aanstaande zondag (misschien wat later als men eerst nog eens de raad in gaat winnen hoe men het verdrag van Lissabon (geen bail out van landen toegestaan) voldoende kan saboteren) komt er iets uit de bus.
Politici hopen dat de markt zich met de dan gepresenteerde schijnoplossing voor de gek laten houden. De echte oplossing, daar gaat het nog niet slecht genoeg voor om politici warm voor te krijgen (fiscale unie waarbij Duitsland plus bijwagens flink meebetalen in ruil voor tollenaars uit te zenden naar knoflookland naar keuze om die de juiste arische fiscale beginselen bij te brengen).

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten