6 oktober 2011

Warren Buffett: geen recessie in de VS

Diverse economen hebben al gesteld dat het zeker is dat we (inclusief de VS) in een recessie zijn beland. Ook in Nederland wordt het al als voldongen feit gezien dat we in een nieuwe recessie zitten. Het komt niet vaak voor dat recessies zo op tijd gezien zijn. Meestal ziet men het pas na een tijdje.
Warren Buffett (http://management.fortune.cnn.com/2011/10/04/warren-buffett-transcript/)vindt al dat geklets over een recessie in de VS onzin, Zijn railroads vervoeren steeds meer vracht en dat is teken nummer een dat de VS niet in een recessie zit of op korte termijn in een recessie zal raken. Zijn railroad vervoerde vorige week 200.000 auto's en dat is een post credit crisis high. Hij gaat gewoon door met het terugkopen van eigen aandelen van Berkshire Hathaway. als de koers verder daalt koopt hij nog meer terug (vroeger had het aandeel Berkshire hathaway een enorme premie en dacht Buffett voor geen seconde om eigen aandelen terug te kopen, ja de tijden veranderen). Er is geen enorme val van de vraag naar dure consumptiegoederen geweest in augustus en september (daar was hij wel bang voor). De consument koopt gewoon door. Hij is in goede doen, alleen de huizenmarkt zit nog in het slop. Het bedrijfsleven maakt record winsten. Retailers doen het goed.

Europa is een probleem met 17 landen die elk hun zegje mogen doen over wat er moet gebeuren. Politici moeten nu zeggen dat wat er ook gebeurt er krachtige maatregelen genomen gaan worden, zonder dat ze rekening moeten houden met wat bijvoorbeeld slowakije en Slovenië aan het doen is. Maar Buffett garandeert dat Europa over tien jaar welgestelder is dan nu. Er zijn geen krachtige politici, maar hun strategie van kicking the can down the road moet veranderen, want er is geen weg meer over.


Ondertussen zijn de chartisten in de wolken met de koersontwikelingen in de afgelopen twee dagen (de aangekondigde Turn around Tuesday). Dit kan zelfs de bodem van de correctie zijn, net op de dag dat men het een bear market wilde noemen. De demonstraties "Occupy Wall Street" begint met de dag krachtiger te worden. Dat is een teken aan de wand dat de aandelenkoersen te laag geworden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten