11 juli 2012

De omgekeerde wereld (Soms is alles andersom als je denkt)


In het journaal wist men te melden dat Spanjaarden in Marokko gaan werken, want daar is alles beter, daar zijn de vette banen terwijl het leven er veel goedkoper is. Marokkanen beginnen nu Spanjaarden te zien als ongewenste gelukszoekers die hun banen inpikken.


Calculated Risk had een verhaal dat de Amerikaanse huizenmarkt gaat instorten nu het aantal foreclosures zo hard aan het opdrogen is. (http://www.calculatedriskblog.com/2012/07/foreclosure-supply-and-housing-market.html). Er komt zo een gebrek aan te goedkope huizen en daarom gaat het aantal verkopen terugvallen. Beleggers raken de kluts kwijt en de ellende is niet meer te overzien.


Het handelstekort van de VS loopt terug, omdat de export toeneemt en de import afneemt door de lagere prijs. Toch helpt dat de groei niet, omdat de daling van de import komt door lagere olieprijzen.


De beurs was teleurgesteld over het verslag van de zielenroerselen van de FED waar enkelen wel extra maatregelen wilden nemen maar diversen alleen maar als de vooruitzichten verslechteren (versus vorige notulen: niemand was in voor extra maatregelen, maar diversen alleen als de vooruitzichten verslechteren), d.w.z. QE3 is dichterbij.


De dollar en de markt kregen vandaag een schok en een inzinkingkje toen Monti de stoute schoenen aantrok en zei dat hij nog langer voor duce van Italië wilde spelen in plaats van plaats te maken voor een corrupte politicus die een lachertje is in de ogen van Angela, terwijl Angela super bang is voor super Mario.


Portugal blijft positief verbazen met slechte cijfers die toch niet zo rampzalig zijn dat ze meer geld nodig hebben en steunpakketten uitgebreid moeten worden, terwijl iedereen dit toch als zekerheid had ingetekend voor het eind van het jaar. Onze Portugese collega’s zijn daar ook uitermate verbaasd over, maar durven wel een dobbeltje te wagen met korte Portugese obligaties (alleen voor mensen die tegen een hartverzakking kunnen).


Steven Hawking is als sufferd te kijk gezet, toen hij zijn weddenschap verloor dat het Higgs deeltje nooit aangetoond zou kunnen worden.


De koersen van olie-aandelen bleven vreselijk achter bij de olieprijs en nu beweert Simons van Bianco ineens dat de oliemajors een stijging van de olieprijzen aangeven (overigens wel eens dat grondstoffenproducenten te erg gereageerd hebben op de daling van de grondstoffenprijzen).


Strategas had weer eens het verhaal dat als een democraat herkozen wordt de beurzen het jaar erna 21% gemiddeld omhoog gaan, maar als dit niet het geval is de opbrengst maar ongeveer 0 is, o wat zijn die republikeinen slecht voor de beurs.


Vorige week boden de centrale banken tegen elkaar op met renteverlagingen en monetaire verruiming en toch konden de beurzen niet stijgen. De verhogingen en verruimingen waren minder dan verwacht. Maar wel verwacht men meer renteverlagingen/monetaire verruiming en zelfs dat die cadeautjes van centrale banken zullen helpen om beurzen, sentiment en economie op te krikken (bijvoorbeeld Fels van Morgan Stanley vandaag).


Ondernemingen uit Opkomende Landen kopen bedrijven in het Westen op: KPN is de sigaar van Carlos Slim, Wheetabix is een smakelijk hapje voor Bright Food uit China, Putzmeister valt in handen van Sany uit China.

Er is kennelijk een Nieuw Normaal

3 opmerkingen:

  1. steun van rente op 0 is ook iets dat uit de tijd is, zie de depositorente van Denemarken en Zwitserland

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fine way of explaining, and nice post to take facts about my presentation focus, which i am going to present in school.
    My webpage > click here to read this message

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey there I am so delighted I found your web site, I really found you by error, while I was browsing on Yahoo for something else,
    Regardless I am here now and would just like to say thank you
    for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don't have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the excellent job.
    Feel free to visit my site - my blogspot

    BeantwoordenVerwijderen