9 april 2013

Kuroda koopt alles, wat doet mevrouw Watanabe?

Bovenstaand plaatje van JP Morgan laat zien dat Kuroda stevig wil gaan kopen. Als percentage van het BNP blijft het achter bij wat in Zwitserland gebeurt. JP Morgan ziet de FED met QE stoppen in 2014 en de ECB draait zelfs wat QE terug (de euro wordt sterk, dit gaat het herstel van de economie afremmen als het al komt: dit verkrappen mag niet gebeuren).

Kuroda gaat veel meer leningen opkopen dan de staat uitgeeft. De staat was goed voor 90% van de netto obligatiesemissies, dus het is duidelijk: de Bank of Japan gaat staatsleningen ontfutselen aan mevrouw Watanabe, het bedrijfsleven en de banken.
De wereld vraagt zich af wat mevrouw Watanabe nu moet gaan doen met haar geld: nu koopt ze Franse en Belgische staatsleningen, straks wordt ze gedwongen meer risico te nemen (Italië, Spanje, Brazilië, Mexico etc.). Mevrouw Watanabe moet God op blote knieën danken dat de staatsschuld van Italië zo groot is. De euro is ineens sterk door de vermeende beleggingsstrategie van mevrouw Watanabe. Ze koopt natuurlijk ook Australië en kiwileningen.

Al die toekomstige ijver van Kuroda zorgt ervoor dat de Japanse beurs ineens correleert met Franse leningen (rode lijn), maar Japanse leningen correleren nog niet sterk met Italiaanse leningen (zwarte lijn), iets duidelijker met Franse leningen (groene lijn).

Aandelenbeleggertjes halen hun geld weg uit Korea, China, Thailand etc om het in die mooie Japanse aandelen te beleggen met hun lage koers ten opzichte van de boekwaarde. Bovenstaand plaatje laat de correlatie zien van de Japanse beurs met die van Korea (zwarte lijn), China (rode lijn) en Thailand (groene lijn). De correlatie is niet stabiel, maar de laatste weken is er een vlucht uit de rest van de Pacific naar het walhalla van die tot voor kort zo versmade Japanse aandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten