26 april 2013

Henk Jagersma ziet het weer goed komen met Nederlands onroerend goed, maar nog niet in 2013

Niemand zal van zijn stoel rollen dat Jagersma, baas van Syntrus Achmea Real Estate and Financing, een positief verhaal hield over vastgoed als belegging in de komende jaren. Vol vuur wist hij me enigszins te overtuigen.

Eerst liet hij een plaatje zien dat volgens het CPB de wereldhandel het laagste punt al heeft gehad en nu redelijk goed gaat aantrekken. Na 2013 trekt de groei in Nederland aan, al komt dat meer door de export en in 2014 gaat de consumptie herstellen.

Huurwoningen zijn schaars. Meer mensen willen huren, terwijl er weinig gebouwd wordt niet meer dan de groei van het aantal huishoudens terwijl er minstens 30.000 huizen vervangen moeten worden uitgaand van een levensduur van een paar honderd jaar. Er komt wat extra bij op de huurmarkt van mensen die hun onverkoopbare huis verhuren, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. 58% is koophuis, 39% sociale woning en 3% andere huurwoning. Die 3% is veel te weinig.De huren stijgen ondertussen harder dan de inflatie als inhaalreactie voor huurverhogingen van scheefwoners.Minpuntje zijn de huurderheffingen van nog onduidelijke hoogte en de weggevallen mogelijkheid om eens flink te verdienen aan uitponden. Maar gouden tijden lonken voor de huurwoningen met huren tussen € 650-900 per maand.

Bij kantoren moet je wat langer dan drie jaar leeg staat (35% van de leegstand) wegdenken, dat zijn geen kantoren meer, dat zijn een berg stenen. Dat trucje had van Lubbers die zei dat 55+ niet werkloos zijn, want die komen toch nooit aan het werk. Door zo te denken zag de wereld er ineens beter uit, er was minder werkloosheid. We wennen er wel aan dat kantoren echt worden afgeschreven. Er is nog steeds een deel dat op goede locaties staat en dat wordt al in 2014 meer waard.

Winkels, daar moet je alles wat niet naar gewone boodschappen en A1 riekt wegdenken. Dan is retail een prima belegging.

Industrieel daar heeft logistiek goede kansen (dat heeft Syntrus nauwelijk) dat gaat profiteren van het economisch herstel (hoop ik ook, maar cyclisch doet het nog niet erg best op het ogenblik).

Zorgvastgoed, dat heeft echt de toekomst, het aantal 75+ groeit met 90% tot 2030

Kortom laadt u in 2014 vol met vastgoed
Wie weet, maar het is niet ondenkbaar dat aandelen het beter doen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten