23 april 2013

Chinese cijferbrij: geen correctie voor schrikkeldag

Chinese cijfers over economische groei moeten altijd al met een korreltje zout genomen worden. Er is een groot verzamelprobleem. Je ziet daarom allerlei researchhuizen die met aangepaste groeicijfers komen. De groei van 2012 is dan steevast lager dan wat China meldde.

FT Alphaville http://ftalphaville.ft.com/2013/04/22/1468402/chinas-post-modern-macro-data-or-when-q1-is-not-q1/ wist te melden dat China niet gecorrigeerd had voor het schrikkeljaareffec. De gepubliceerde 6,4% kwartaalgroei (7,7% op jaarbasis) is daardoor eigenlijk 1/91ste te laag.
China vetelt altijd dat ze niet goed voor het seizoen corrigeren, bijvoorbeeld de PMI's hebben eigenlijk nog een seizoensaanpassing nodig.
De individuele provinces geven allemaal een te hoog groeicijfer op in een poging in de gunst te komen van Bejing. In sommige jaren had elke individuele provincie een hoegre groei dan die van China als geheel. Een steeds groter deel van de economie wordt nu door Bejing geteld. Van tijd tot tijd worden er weer nieuwe delen van de economie bijgeteld.
Dat is niet iets dat alleen China doet, de VS zeiden ook dat ze nu ineens R&D, film royalties bij het BNP op te gaan tellen dat daardoor ineens 3% groter wordt.

De groeicijfers over het eerste kwartaal waren ook een zoekplaatje. Bijvoorbeeld JP Morgan kon er niet uitkomen waarom de groei afzwakte gegeven de aangeleverde cijfers.
Consumptie zou 4,3% hebben bijgedragen hebben aan groei, investeringen 2,3% en netto export 1,1% en zo kom je uit op 7,7% op jaarbasis.
Ondertussen geeft men aan dat investeringen ruim 20% groeiden en investeringen 48% van het BNP waren.
De huizenprijzen stijgen weer, maar de bouw zwakt wel af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten