6 april 2013

zerohedge: goudprijs omhoog met wereldvalutareserves(Sprott)

http://www.zerohedge.com/news/2013-04-05/sprott-why-socgen-wrong-about-golds-imminent-demise
Bovenstaand plaatje heb ik al diverse keren laten zien: er is een ongelooflijk sterk verband tussen de groei van de valutareserves in de wereld en de goudprijs.
Omdat je goud niet bij kunt drukken, wordt de prijs ervan naar boven gezogen als de centrale banken in de wereld valutareserves op hun balans aan het oppotten zijn.

Sinds de valutagroei van China (die waren dominant voor de groei in de wereld) wat in de klad zit, gaat het slecht met de goudprijs.
Valuta-oorlogen zijn heel goed voor de goudprijs. Kuroda moet de yen fors naar beneden krijgen om inflatie te veroorzaken en dat moet de goudprijs gan helpen.
In China was het vorig jaar voor de exporteurs niet meer zo duidelijk of de yuan omhoog gig, hij bleek ook omlaagte kunnen en daarom werden de dollars etc niet zo snel omgewisseld. Sinds kort schijnt daar verandering in te komen, door de eurocrisis en het bestrijden van de Chinese inflatie, gelooft iedereen weer in het upward only van de yuan en wisselt men weer met gezwinde spoed om.

In het artikel van zerohedge constateert men dat in het eerste kwartaal de valutareserves met $ 415 miljard daalden (vooral door krimp bij de ECB met $ 370 miljard). Volgens het verband had de goudprijs dan met $ 87 moeten dalen, het was in werkelijkheid $ 76, d.w.z. nog steeds loopt een en ander redelijk maar niet eprfect in de pas.

De Amerikaanse en Japanse centrale bank lijken dit jaar hun balans met $ 2000 miljard op te gaan pompen.  Dat hoort bullish te worden voor goud en in het artikel gelooft men daarom niet zo in de $ 1375 die Socgen voorspelt.

Ondertussen zijn goud en zilver heel dicht bij een steunlijn van de dieptepunten van de prijs van de afgelopen jaren gekomen en ald het daaronder doorbreekt, dan kan het verhaal van Socgen waar worden op korte termijn.
Ik vermoed dat die enorme steunlijnen voor zilver en goud het gaan houden, maar dat is beslist niet zeker.

1 opmerking:

  1. peter vermeulen16 april 2013 om 13:41

    sprott heeft begin april als een wilde zijn zilver verkocht voor zijn eigen stichting
    http://kiddynamitesworld.com/why-is-eric-sprott-selling-pslv-shares-fast-and-furiously/
    hij gelooft in het plaatje, maar nu even niet kennelijk

    BeantwoordenVerwijderen