11 april 2013

Verwachte koersstijging S&P in komende 5 jaar: 2% of 8%?

Geloof je de rente (R2 28%) of het dividendrendement (R2 38%), dat maakt een heel verschil voor je verwacht rendement in de komende 5 jaar. In het bovenstaand plaatje kun je zien dat je volgens de lage rente eigenlijk niet mag hopen op meer dan 2% koersstijging ondanks de lage inflatie. Dat klopt keurig met de zwartgallige visies voor de middellange termijn van de op het ogenblik meest gezaghebbende goeroes als Asness, Arnott, Grantham. Je krijgt boven de koersstijging uiteraard ook nog dividend.

Gezien het gestegen dividendrendement in combinatie met een lage inflatie suggereert het plaatje een koersstijging van ongeveer 8%. Dat is zo, als je gelooft in de resultaten van de regressieanalyses sinds 1978 in Data Stream.

Als je het zo bekijkt, is QE helemaal niet zo gunstig voor de asset economy: een lage rente drukt de verwachte opbrengsten voor de toekomst als je de resultaten sinds 1978 gelooft.

En het dividendrendement (iets meer dan 2%) lijkt nog steeds erg laag in de VS, maar kennelijk is het volgens de historie goed genoeg voor een redelijk rendement in de VS (de invloed van terugkopen eigen aandelen is niet meegenomen).Geen opmerkingen:

Een reactie posten