1 april 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De meesterzet van Dijsselbloem beheerste het nieuws: de beurzen schrokken ervan, maar de schade was gering, sterker nog het wakkert consumptie en investeringen aan. In een interview met Financial Times interview zou Dijsselbloem gezegd hebben dat het bereikte akkoord voor Cyprus ook als blauwdruk bij eventueel volgende bankenproblemen kan worden gebruikt. Later verklaarde de Eurogroep dat Dijsselbloem's ferme woorden niet uitgelegd moesten worden alsof de Cyprus-aanpak het enige model is bij een volgende crisis.


 Donderdag reageerden de financiële markten enigszins opgelucht nadat er geen bankrun van betekenis leek te zijn ontstaan toen Cypriotische banken weer hun deuren openden. Ook bemoedigende detailhandelsverkopen in Duitsland deden het sentiment goed.

Al met al is Cyprus misschien onbeduidend in het grotere Eurozone geheel, door de aanpak van de crisis op dit eiland zijn wel een aantal aspecten van de Eurozone duidelijker geworden. Dijsselbloem heeft uiteraard (met goedkeuring van Duitsland) de toon gezet bij volgende bankproblemen. Zo zullen belastingbetalers niet alleen meer opdraaien voor problemen, maar zullen ook alle andere belanghebbenden zoals depositohouders, obligatiehouders en aandeelhouders hun portemonnee moeten trekken. Na SNS had dit niet zo'n verrassing horen te zijn. We waren gewend aan bail outs (=geld komt van outsiders zoals overheden, centrale banken en belastiingbetalers), maar nu krijgen we bail ins (=geld komt van insiders zoals aandeelhouders, obligatiehouders en rekeninghouders). De aandelenmarkt houdt op korte termijn liever van bail outs dan bail ins.

De S&P500 wist een all time high slotstand neer te zetten. Men lift mee op de bergen geld van de FED en de verbeterende vooruitzichten voor de lange termijn in de VS. De groei van het BNP werd herzien van 0,1% naar 0,4% door de aantrekkende bouw (construction +16%, eerste raming was nog iets onder nul) en betere netto export. De voorraden en defensie-uitgaven drukten de groei, maar dat herstelt zich meestal in het kwartaal erna. De groeiverwachtingen zijn dan ook naarstig aan het stijgen richting 2,5-3,3% (aan het begin van het jaar dacht men erder aan 1% of negatief vanwege het fiscale klif).

De initial claims voor werkloosheid stegen met 16.000 maar bleven toch laag genoeg om te kunnen rekenen op een doorgaande banengroei over maart. De Chicago FED Activity index (een samenvatting van 85 surveys) verbeterde van -0,49 naar +0,44 (positief is groei boven trend, groter dan +1 ziet men als inflatoir).

 In Europa bleef men somber en de groeiverwachtingen gaan onversaagd verder omlaag, verder onder nul voor 2013.

In China verbeterde de PMI iets, al was het minder dan verwacht.

In Japan steeg de Tankan, het bedrijfsleven wordt langzaam optimistischer. DeTankan staat nog erg laag.


(plaatjes van Lombard Street Research). De consumptie zit nu eindelijk in de lift in Japan en het exportherstel kan bij de huidige lagere yen toch niet uitblijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten