27 april 2013

deflatie in Japan wordt minder ondanks slecht cijfer

De cjfers van de vorige maand laten een oplopende deflatie zien in Japan. Helpt QE helemaal niet? Dat valt nog te bezien. Hieronder een plaatje van The Economist. Arme landen geven meer uit van het inkomen aan voedsel (en de voormalig communistische landen Hongarije en Rusland hebben ook veel over voor alcohol). Van de rijke landen geeft Japan relatief veel uit aan voedsel
Japan geeft relatief veel uit aan voedsel. Fruit, biefstuk is verschrikkelijk duur. Op buitenlandse rijst wordt iets als 800% importheffing geheven. De dalende voedselprijzen zijn daarom een slag in het gezicht van Kuroda/Abe, maar uiteraard een meevaller voor de groei in Japan.
Goldman Sachs besprak de nieuwe tegenvallende deflatiecijfers. De deflatie in Tokio voor de kerndeflatie ex voedsel is aan het verbeteren. Kuroda kan nog hoop hebben, al zal hogere inflatie volgend jaar hoofdzakelijk uit verhoging van de BTW moeten komen. Nutsbedrijven komen met hogere tarieven, diensten worden duurder op basis van het betere consumentenvertrouwen en de lagere yen wert zijn inflatieschaduw vooruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten