11 april 2013

Japanse beurs volgens yen en boekwaarde

Gisteren blogde ik over hoe enorm veel de Japanse beurs kan stijgen als de beurs zo enthousiast blijft als het afgelopen decennium over monetaire quantitative easing.
De vraag is dan natuurlijk: kan de japanse beurs ook veel stijgen zonder die monetaire verruiming?
Het plaatje hierboven laat zien dat de waardering op de Japanse beurs de laatste jaren heel erg afhankelijk is van de yen. Als de yen weet te dalen, dan kan de waardering fiks omhoog. Een yen van 120 tegen de dollar is heel wel mogelijk over enige tijd en dan de beurs volgens het plaatje eveneens tientallen procenten omhoog.
Hierboven het verloop van de boekwaarde van Japanse aandelen en de Topix. In de jaren tachtig steeg de boekwaarde van Japanse aandelen prachtig en was er dus een goede reden waarom de Japanse beurs zo lekker steeg. Ook in 2003-2006 was dit een goede reden waarom de Topix steeg. Voor verdere stijging van de japanse beurs zonder daling van de yen is het nodig dat de boekwaarde weer flink gaat stijgen.
Overigens kun je zien dat de Topix na 1990 in vier periodes steeg totdat ongeveer 1700-1750 aangetikt werd. Dat zou nu weer kunnen gebeuren.

N.B. De Japanse beurs volgde veel beter de boekwaarde van aandelen (met mean reversion) dan de winsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten