19 april 2013

begrotingstekort van VS daalt harder dan verwacht

In de VS heeft men de begrotingstekorten van de overheid heel anders aangepakt dan in Europa. Men heeft ze eerst veel meer op laten lopen dan het gemiddelde van de eurozone en ging daarna niet extra bezuinigen, Men liet het overheidstekort krimpen op natuurlijke wijze via het herstel van de economie. Het gevolg was jarenlang een Amerikaans begrotingstekort van Maastricht tot Tokio, de nodige keren groter dan wat Berlusconi voor Italië voorstelde.

 De federale overheid mocht een enorm gat in de hand houden, maar de delstaten moesten de broekriem aanhalen om de begroting op orde te krijgen. Het gevolg was een krimp van de overheid via jarenlange krimp van het ambtenarenapparaat waarvan Wilders en Fortuijn maar slechts van zouden hebben kunnen dromen. De financiën van de deelstaten zijn inmiddels op orde. Ze kunnen weer denken aan infrastructuur voor de energierevolutie en andere plannen die in Europa niet van de grond kunnen komen.

Maar ondanks het uitblijven van doorwrochte plannen om de federale uitgaven zo veel te verminderen dat dit republikeinen of conservatieven zou kunnen behagen, gaat het onverwacht goed met het overheidstekort in de VS. Het daalt veel harder dan dat van Europa.
Hoe komt dat?
 Er zijn zowel meevallers aan de uitgavenkant als de inkomstenkant.

Vooral de uitgaven voor defensie vielen mee.

.
Het peace dividend is terug.
De overheidsinkomsten, belastingen, vielen mee
Net als in de Clintonjaren met het peace dividend kwam di door hoge opbrengsten uit de capital gains tax (met dank aan de FED voor de QE)
Bovenstaande plaatjes zijn van Strategas.
H et gevolg van een en ander is dat het schuldenplafond niet ergens eind mei bereikt wordt, maar meer ergens eind augustus.
De onderhandelingen over het terugbrengen van het overheistekort worden ineens veel minder pijnlijk en er is veel minder haast geboden. Aan de republikeinen kan aangeboden worden de defensieuitgaven wat minder e verminderen (de sequester veroorzaakt een uitgaven vermindering die voor ruim de helft zou neerkomen op defensie) en aan democraten kan men aanbieden niet al te drastisch te snijden in de uitkeringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten