5 april 2013

Tomb Sweeping Festival (Qingming) verstoord door vogelgriep

De Chinese beurs is dicht vanwege feestdagen ter ere van Tomb Sweeping Festival, een soort Allerzielen.
Dit feest is er om de mesen bij het begin van de lente de groene weiden te laten opzoeken en vooral ook om de overleden te eren. In China is er volgens Sinocism tegenwoordig een app op de markt waardoor je overledenen kunt opbellen (dan hoor je wat de persoon in leven deed, wie hij was)

Het feest is volgens Wikipedia ingesteld nadat Jie Zetui niet op de juiste wijze geëerd was in 732 voor Christus. Hij had de keizer zeer geholpen, mar de keizer vergat hem te danken, terwijl hij dat wel had gedaan bij de andere mense die hem een gunst hadden gedaan. Toen hij zich dat realiseerde ging hij Je Zetui zoeken. Deze vond het eigenlijk niet meer nodig om bedankt te worden en hield zich verstopt in de bossen. De keizer wilde hem toch op laten trommelen. Om dat een handje te helpen stak hij het bos in brand, in de veronderstelling dat Jie Zetui wel zou wegvluchten en te voorschijn zou komen. Hij verbrandde echter bij de bosbrand. Om hem alsnog te eren is een paar duziend jaar geleden het Qingming feest ingesteld dat nog steeds gevierd wordt.

Hongkong was open en de beurs ging omlaag vanwege angst voor de vogelgriep. In Shanghai zijn er veir mensen aan overleden en de vogelmarkten zijn en masse ontdaan van gefladder.
Chinezen zijn hier uitermate bang voor, Sars was ook een reden voor lagere beurzen. Het is tot op heden wel een dankbaar voorbeeld geweest van voorbijgaande soorten paniek, al zorgde Sars wel even voor lagere groei van de consumptie.
De overheid commuiveert niet zo best en men antrouwt de boel dus, aldus  http://www.chinafile.com/bird-flu-fears-should-we-trust-beijing-time?utm_source=Sinocism+Newsletter&utm_campaign=f973ee3e89-Sinocism04_05_13&utm_medium=email#comment-105

Geen opmerkingen:

Een reactie posten