21 april 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De meeste beroering veroorzaakte de verdere val van de goudprijs op maandag met aarzelend zwak herstel later in de week. De VIX ontplofte door de nieuwe onzekrheden, maar staat nog steeds niet hoog. Het technisch beeld van de S&P en vooral de NASDAQ (Apple onder $400!) verpieterde verder, maar niet dramatisch. Dat was niet de schuld van het nieuws over de winsten, dat was alleszins redelijk (uiteraard waren er ook tegenvallers; industrie en financials vooral).

De inflatie was negatief in de VS en de ingeprijsde inflatieverwachtingen daalden (maar stegen weer toen de goudprijs niet verder onderuit ging). De belastinginkomsten vallen mee en de uitgaven (peace dividend) zijn lager, het gaat onverwacht goed met het Amerikaanse begrotingstekort http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2013/04/begrotingstekort-van-vs-daalt-harder.html, waardoor het makkelijker wordt voor de politiek om tot een akkoord te komen. Het schuldenplafond wordt veel later dan gedacht in het najaar geraakt.

De G20 meldde dat er niet zo absurd veel bezuinigd moet worden door de overheden. De ontluistering van Reinhart Rogoff's stelling dat staatsschuld boven 90% elke groei in de weg staat gemiddeld hielp hierbij (vorig jaar werd dit echt door de G7/G20 genoemd als belangrijke reden voor bezuinigen). Diverse landen buiten de G7 (Korea!) meldden dat al die QE maar gevaarlijk en voor hun niet gewenst was. Daar was Japan het uiteraard niet mee eens.

In de VS lieten de meeste cijfers meer bewijs zien voor een beperkte groeiafzwakking (behalve de housing starts). De trend van de intial claims voor werkloosheid is nu langzaam omhoog, de Phillyfed en het Empire survey, de belangrijkste voorlopers van de ISM, waren wat omlaag, het sentiment van de huizenbouwers NABMI was weer iets omlaag (op zorgen over oplopende bouwmateriaalkosten).

In Europa bleef Italië voor politieke onrust zorgen via de val van Bersani en de aanvallen van Grillo. In Duitsland knalde de ZEW omlaag, een sterk door beurssentiment beïnvloede vertrouwensindicator. In Nederland steeg de werkloosheid flink, in het VK een beetje. Ondanks het matige economische nieuws en Italië kon de rente in Spanje. Italië (dankzij Japan) verder dalen.

In Japan steeg de industriële productie met 0,6% vergeleken met de vorige maand, de department sales met 3,6% en het consumentenvertrouwen nam toe. De yen heft moeite door de 100 tegen de dollar te breken. Als dat maar niet blijft lukken kan de Japanse beurs even corrigeren.

In China viel de groei van het BNP tegen met 7,7% (circa 6,5% op kwartaalbasis), de industriële productie bleef beneden 10%, retail sales een armoedige 12%, onder de loonstijgingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten