13 april 2013

this time is different, maar niet veel

Het plaatje van Yardeni laat zien dat deze bull markt, die begonnen is in maart 2009, erg lijkt op die van maart 2003 en verder. Allebei de hausses startten na een enorme koersval, er was in beide gevallen sprake van eerdere schokken en van een Juglarterugval (neergang van de golf van vaste investeringen die 7 tot 12 jaar hoort te duren, de laatste keer door de kredietcrisis te snel kwam).

Yardeni denkt dat we deze keer meer pret zullen hebben in de komende een twee jaar dan na 2006. De centrale banken zijn nu veel royaler en de Amerikaanse huizenmarkt staat er veel beter voor.
Wat in ieder geval anders is, is het beurssentiment: terwijl we op een all time high staan is het aantal bulls record laag. Zeer uitzonderlijk. (via kimbled charting solutions))
Ook de omzetgroei lijkt anders te zijn gegaan. Misschien dat deze overigens dadelijk ook fors gaat aantrekken.
Dan moet wel de wereldhandel flink gaan aantrekken. Die groeit al een paar jaar veel te langzaam, maar misschien krijgen we een buiging in de trend omhoog zoals na 1998.
Overigens laten de plaatjes wel goed zien dat hausses niet permanent zijn. Ooit komt er een eind aan de mooie trend, maar kennelijk nu nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten