10 april 2013

Dijsselbloems gelijk: niet arme noordelijke sloebers maar rijke zuidelijke miljonairs moeten betalen

De laatste dagen worden we bekogeld met plaatjes waaruit je kunt opmaken dat de zuidelijke landen heel wat meer op hun bankrekening hebben staan dan de noordelijke landen.
In de Wall Street Journal was Europe's Poorest? Look North
ECB Survey Puts. Southerners on Top in Household Wealth, Germans Near Bottomhttp://online.wsj.com/article/SB10001424127887323820304578412540882466844.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories was het meest populaire artikel van de afgelopen dagen
Lukas Daalder illustreerde een en ander aldus:
Sommige van de bovenstaande cijfers zijn enkele jaren oud. Het zuiden zal ondrtussen wel wat armer geworden zijn. Het gaat om de financiële waarden, het is exclusief onroerend goed en pensioenfondsen als ik een en ander goed begrepen heb. De banktegoeden van pensionado's en rondtoevende Russen vertekenen de zaken enigszins voor o.a. Malta en Cyprus. Maar toch, het is opvallend dat de zuidelijke landen zo veel op hun spaarbankboekje hebben staan. Weinig belasting betalen loont voor de rijken. In Nederland wordt je als belastingbetaler al heel snel met 4% aangeslagen voor de belasting op je vermogen, niet eens zo veel minder als de eenmalige bijdrage die kleine spaarders in Cyprus dreigden te betalen. Kortom, schandalig die praktijken in Nederland.
Uit (andere) cijfers van het IMF kun je overigens al jaren opmaken dat de net wealth inclusief alles van vooral Italië heel hoog is vergeleken met het nationale inkomen.
 
Een en ander onderbouwt dat Dijsselbloem gelijk heeft: de spaarder in de zuidelijke landen moet maar eens wat bijdragen als hij zo dom is zijn geld bij een failliete bank op de rekening zet. Het is onrechtvaardig dat alles klakkeloos voorgeschoten wordt door de ECB namens de belastingbetalers in de noordelijke landen.
 
Toevallig hadden we vanmorgen ook de cijfers van het SER rapport over wat je zou moeten doen om de Nederlandse huizenmarkt vlot te trekken en daar had je de volgende tabel:
Hier zie je ineens dat inclusief pensioengelden Nederland wel degelijk rijk genoeg is om die arme Grieken, Italianen en Spanjaarden te helpen. Gewoon onze pensioenkas confiskeren en ze zijn uit de brand. Hier is Spanje helemaal niet zo rijk.

2 opmerkingen:

 1. Enige links hierover via Lukas daalder:
  http://blogs.lse.ac.uk/eurocrisispress/2013/04/07/selective-truths-and-spanish-riches-the-bundesbanks-study-on-household-wealth-2/ en
  http://ftalphaville.ft.com/2013/04/10/1454022/whos-the-eurozones-poorest-really/
  Daarin krijgt de Bundesbank de wind van voren met de opruiende tabellen dat de zuidelijken zo rijk zijn. Die Duitsers zijn zo arm, omdat die Oost-Duitsers zo arm zijn en gemiddeld werkt dat door in Verelendung in Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelfs Bild Zeitung slikt het verhaal niet helemaal.
  De Engelsen zitten zich nog steeds te verbazen hoe het toch kan zijn dat Dijsselbloem cum suibus zo dom kunnen zijn rijke rekeninghouders mee te laten betalen aan de redding van hun land, daar dit een bankrun moet opleveren en zekerheden wegslaat. Dat dit wel eens rechtvaardig zou kunnen zijn komt niet in de hoofden van de FT op uiteraard.
  Toch moet de pers de hint van de Bundesbank oppakken: de rijke zuidelijke vermogensbezitters, die nooit belasting hebben betaald en dat ook echt nooit in de toekomst willen doen, moeten eindelijk ook maar eens meebetalen aan de redding van hun land.

  BeantwoordenVerwijderen