26 april 2013

de zwaan van het Louwman museum

Vandaag hield Syntrus Achmea de jaarverslagdag voor de onroerendgoedfondsen. Dat was in het Louwman museum in Den Haag. Jagersma had een en ander gedaan voor het realiseren van het museum en dat was reden genoeg voor de zoon van Louwman om vol vuur wat te vertellen over zijn prachtmuseum met zo veel ongelooflijk mooie en bijzondere auto's. Heel wat zogenaamd nieuwe auto's zoals een hybride auto en elektrische auto's hadden al voorgangers van 100 jaar oud. Daar was de T-Ford die de prijs van een auto terugbracht van $3000 naar $ 400, de auto met bumpers waardoor de verzekeringspremie lager werd (dat was speciaal voorbereid voor ons als vermeende afgezanten van verzekeraars), de genevieve van de film over dat je vroeger met een rode vlag voor een auto moest lopen en na jaren de auto niet 6 maar 23 kilometer mocht gaan rijden waardoor de race Londen brighton mogelijk werd,het verhaal van de vrouw van Benz die 200 kilometer met de auto van haar man had gereisd naar haar moeder, heel stout zonder toestemming van haar man, een prachtig marketingverhaal, auto's met een motor van 11 liter (toch maar 100PK), de Ferrari van prins Bernhard die maar 600 km gereden schijnt te hebben, de auto van Churchill met extra asbakken etc. Een zeer indrukwekkend, zeer omvangrijk museum.

Maar de auto die Louwman het bijzonderst vindt is de zwaan. Dat is een auto gemaakt voor een Schot in India, bedoeld om maharadjas de ogen uit te steken, te shockeren. In 1910 reed hij hiermee rond in Calcutta. Dat veroorzaakte zo veel paniek dat de politie ingrijpt.
De snavel van de auto kan stoom uitblazen zodat de opdringende menigte op afstand kan worden gebracht (beter dan de vlammenwerpers in Zuid Afrika). Achter de banden zitten borsteltjes om de uitwerpselen van olifanten weg te poetsen. Er is een glazen wand om het reisgezelschap te scheiden van de chauffeur uit de lagere kaste, communicatie ging via een soort telegraaf waar doorgegeven kon worden naar links, naar huis etc. rijden. De auto heeft een speciaaal tankje met yoghurt, blue cheese en melk, niet om devonshire tea te maken maar een goedje dat op uitwerpselen van een zwaan lijkt, zodat een en ander nog meer op een zwaan lijkt. Er zitten speciale orgelpijpen in zodat muziek gemaakt kan worden in de auto. De auto heeft een ingewikkelde toeter die door de mensen achterin gebruikt kan worden.
De Schot verkoopt zijn auto na het ingrijpen van de politie dan aan de mahardaja van Nahba.
Deze laat een babyzwaatje maken voor zijn kinderen. Dat schijnt in 1920 de eerste auto te zijn geweest die in India is gemaakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten