11 februari 2012

Barrons (Siegel/Epstein): Dow 15.000


Gene Espstein mocht deze week het openingsartikel van de Barrons (Enter the bull; Dow 15000) schrijven.
Voor deze voorspelling heeft hij Siegel geraadpleegd (Stock for the Long Run). Die heeft, zoals dat altijd gaat, flink zitten rommelen met de cijfers van de S&P sinds 1871. Na cycli van 5 jaar met bedroevende opbrengsten, beneden gemiddeld, volgen meestal twee jaren (minstens) met gemiddeld extra goede opbrengsten. Zo ook nu. Epstein/Siegel zien met 2/3 kans de Dow boven de 15.000 komen binnen twee jaar en met 50% kans boven 17.000.

Siegel denkt dat dit kan zelfs als de winstgroei ongeveer 0 is. De grote zorgen van nu (de Eurocrisis en de Amerikaanse angst voor een recessie) zullen geleidelijk wegebben. Siegel vindt 10-15% koersstijging te pessimistisch, hij zet in op 20%+.

Eigenlijk zijn dit helemaal geen erg optimistische voorspellingen (als de consensus winstschattingen kloppen is bij 15.000 de koerswinstverhoiuding slechts 12,8), maar men zal de cover van de Barrons wel aangrijpen en zeggen dat je nu short aandelen moet gaan op grond van de contraire voorpaginatheorie (als iets op de voorpagina komt, is de trend op zijn hoogtepunt en gaat deze weer de andere kant in; d.w.z. nu is men overoptimistsich en dat moet gestraft worden).

Dow 15.000 is een heel bescheiden doel. We hebben al bestsellers gehad met Dow 36.000 en 100.000 op de voorkant. Omdat daarna de Dow flink daalde, is men nu benauwd zo'n voorspelling met mooie ronde cijfers te maken. Dow 25.000 lijkt toch echt wel mogelijk in 2018, daar heb je niet veel voor nodig bij de huidige hoge winstmarges, arsenaal aan innovaties, hoge groei in de wereld door de Opkomende Landen.

2 opmerkingen:

  1. Peter, heb je je weleens afgevraagd waar de Dow had gestaan als niet GE maar Apple in de Dow was opgenomen toen GM er uit viel? De 15.000 hadden we al gehaald.... Groet, Niels

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, Bespoke had hier een plaatje van als men niet Cisco maar Apple had toegevoegd aan de Dow Jones, dan zouden we op een all time high staan (het gewicht van Apple zou door de hoge koers erg dominant zijn, kapitaalgewogen zou de invloed wat minder zijn). De Dow is een te smalle index, je moet voorspellingen voor de S&P maken, maar dat deed men niet in de Barrons.
    Je ziet het effect ook bij de winsten van de hele technologiesector: mooie cijfers, stijgende winsten over Q4, maar als je Apple weglaat, dan slaat dat ook om (ook via Bespoke te zien)

    BeantwoordenVerwijderen