17 mei 2012

De walvis van JP Morgan en nieuwe onzekerheden op de kredietmarkt

Wasserman laat goed zien hoe oude zekerheden weggezaagd worden. JP Morgan zat immers volgens de algemene wijsheid altijd goed met zijn posities. Nee dus en nu moeten er misschien koppen gaan rollen.
Het is uiterst onwaarschijnlijk dat JP Morgan hier echt onderdoor gaat, maar het is een ernstige blamage die misschien veel meer gaat kosten dan de gemelde $ 2 miljard.
De posities op de CDS markt die verliesgevend zijn staan nog gewoon open (de posities zijn gewoon te groot om te sluiten) en als de kredietmarkt nu flink klappen krijgt door Griekenland of Spanje, dan kunnen de verliezen op papier behoorlijk oplopen. Als JP Morgan de rit uit kan zitten, wat de baas Dimon suggereerde, dan kan het verlies weer ingelopen worden.
Beleggers voelen zich nu nog onzekerder met beleggen in credits dan ze toch al zijn sinds de kredietcrisis. Als JP Morgan al zo'n kleerscheuren op kan lopen, dan kan iedere belegger voor onplezierige verrassingen komen te staan (dat hoeft niet, wie na de kredietcrisis in kredieten stapte heeft meestal monumentale winsten gemaakt).

Het is nog steeds niet duidelijk waarmee de verliezen precies mee zijn opgelopen. Bianco had het volgende plaatje van een deel van de CDS markt (een zeer liquide deel, de serie 9 CDX).:

Dit CDS gebeuren was het terrein van de CIO, Chief Investment Office, waar Bruno Iksil de scepter zwaait. Hij is de walvis die begin april uitgebreid in het nieuws kwam met zijn grote posities op de credit markt.
De blamage voor de bazen van JP Morgan is dat ze tot die tijd niet wisten dat hun CIO zulke enorme speculatieve posities in aan het nemen was. Pas naar aanleiding van de krantenberichten zijn ze gaan ingrijpen. Je kunt dat volgens Bianco zien aan het feit dat de omvang van de markt (blauwe tsunamigolf in het plaatje) niet meer groeide.
Na melding van de handelsverliezen schoten de spreads omhoog en schijnt het papieren verlies van JP Morgan verder te zijn uitgedijd (zie bijvoorbeeld http://dealbook.nytimes.com/2012/05/16/jpmorgans-trading-loss-is-said-to-rise-at-least-50/?hp) of rampverhalen van Meredith Whitney (dat is een soort van Vollenhoven: als die erbij betrokken wordt dan is het een ramp).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten