21 mei 2012

Bankrun nog niet erg groot


Een van de betere signalen dat het niet goed gaat met de depositobasis in Zuid Europa is het verloop van de target2 saldi, de interene verrekening van de saldi per centrale bank in de Eurozone.
Bovenstaand plaatje uit de FT van Gavyn Davies laat het verloop van target2 saldi zien van enkele landen in miljarden euro's. De tekorten van vooral Spanje en Italië accelereren en dat ledit tot acceleratie van overschotten van vooral Duitsland (en Nederland en Luxemburg en Finland).


Van Griekenland (zie Bianco) waren we al gewend dat je het saldo van deposito's kon zien afnemen, maar nu begint men ook in Spanje een flinke afbrokkeling te zien. De cijfers van de laatste weken zitten er nog niet in, maar je kunt gevoeglijk aannemen dat de daling verder is versneld.
(bron ISY via Sober Look).
Plaatje van Bianco laat de onrustbarende trend van non performing loans zien. Geen wonder dat sommige mensen minder gerust zijn op hun centjes bij de bank. Vooral Bankia had de afgelopen dagen last, nu een genationaliseerde penny stock. Maar wat is garantie Spanje waard?

Tot op heden viel de afbouw van de deposito's nog wel mee, zie tabel hierboven.
N.B. van de Spaanse deposito's schijnt ongeveer 1/3 onmiddellijk opvraagbaar te zijn, van de Italiaanse ongeveer de helft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten