16 mei 2012

goud heeft last van lagere groei valutareserves in de wereld, lage reële rente helpt onvoldoende helpt

Twee theorieën over de goudprijs verklaren die heel goed: de goudprijs loopt op met de excessieve groei van de valutareserves + de groei van de balansen van de centrale banken en de theorie dat de goudprijs oploopt als de reële rente te laag is.
Het bovenste plaatje laat het verband zien tussen de goudprijs en de valutareserves in de wereld. Diverse landen waaronder China hebben hun valutareserves excessief op laten lopen om hun export te bevorderen via het kunstmatig laag houden van hun valuta's (dat is de prijs voor het te goedkoop maken van de valuta's: massa's op lange termijn waardeloze dollars). Maar de groei van de valutareserves viel in de tweede helft van 2011 stil (wereldcijfers komen pas na de nodige maanden ter beschikking, dus helaas zijn de cijfers niet tot afgelopen maand). De goudprijs was hoog geworden ten opzichte van de valutareserves in de wereld.

Ik blogde eind vorig jaar dat het interessant is welke van de twee theorieën het beste de goudprijs zou voorspellen. Het was duidelijk dat de valuatresrves niet erg zouden groeien en het was ook duidelijk dat de reële rente belachelijk laag zou blijven. De theorie van de valutareserves voorspelde dus dat de goudprijzen wat zouden dalen en de theorie van de reële rente voorspelde dat de goudprijzen flink zouden stijgen. Zie plaatje hieronder.

De goudprijs is volgens dat plaatje volstrekt onvoldoende gestegen gezien de erg lage reële rente.

Voorlopig lijkt de theorie van de valuatreserves + omvang balansen centrale banken te winnen zoals ik al vermoedde. Voorlopig lijken de valutareserves weinig te gaan groeien (in US $) (exportgroei China laag, koers yuan en euro zwak), komt de FED niet met QE3, lijkt de Bank of England even inflatie belangrijk te vinden, doet ECB nog even niets en de Bank of Japan is ook niet ijverig. Dat zal allemaal niet erg lang duren, dan worden ze weer bekeerd tot het drukken van onvoorstelbare hoeveelheden geld, maar voorlopig moeten de goud bulls even slikken tot de goede tijden weer terug komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten