28 mei 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De Eurocrisis beheerste het nieuws opnieuw. Er kwam iets meer optimisme over Griekenland vanwege gunstige opiniepeilingen voor de oude partij Nieuwe Democratie.
Maar Papademos liet zich allerlei akelige dingen ontvallen over de grexit en de instortende belastinginkomsten. Nu het slechter gaat, vindt de Griek het helemaal een gotspe om belasting te betalen (en dus doken de belastinginkomsten 20% vorige maand).
Banken geven geen krediet meer, Griekenland stort in. Desalniettemin waren de verhalen van brokers over Griekenland wat optimistsicher de afgelopen week.
Dat geldt niet voor Spanje, waar Bankia niet € 2 miljard, niet € 9 miljard, niet € 18 miljard maar € 23,5 miljard nodig heeft aan extra kapitaal (en krijgt dat in de vorm van goudgerande Spaanse overheidsleningen die door de ECB gretig geaccepteerd worden als onderpand).
De rente in Spanje steeg daardoor, maar dat gold niet voor Frankrijk, men begint Hollande beter te waarderen.

De markt maakt zich meer zorgen over de groei in China. De regering ook, die laat de yuan ineens behoorlijk  in waarde verminderen tegenover de dollar. De groeivertraging wordt steeds beter zichtbaar, bijvoorbeeld in de flash HSBC PMI.

In Amerika kwamen er meer goede berichten over de huizenmarkt (de prijzen stijgen, er wordt meer nieuwbouw en bestaande bouw verkocht). Orders voor durable goods en itial claims voor werkloosheid stabiliseerden. Enkele indexen voor consumentenvertrouwen stegen.
De introductie van Facebook mislukte. Eerst verhoogde men de IPO prijs van de band $28-35 naar 38. Deze week daalde de koers richting $31 en dat is ongeveer de prijs waarop Facebook voor introductie ook handelde tussen de private equity partijen.

In Europa daalden de PMI's inclusief Duitsland verder tot in recessieniveau. De IFO verzwakte deze keer ook.

De lagere olieprijs en hogere dollar is een teken van zwakte van de wereldeconomie. Dit helpt Europa wel en voorkomt een te diepe recessie en zorgt voor een nog groter overschot op de lopende rekening van Nederland, maar ook verbetering bij de PIGS (wordt al zichtbaar).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten