17 mei 2012

Oeverloos pessimisme over Europa

We doen duidelijk iets fout in Europa. We praten elkaar de grond in. Ik word werkelijk overstroomd met allerlei verhalen hoe het mis aan het gaan is of wat er nog mis zal gaan.
De een weet te vertellen dat Spanje met 42% kans gaat afschrijven op zijn schulden. De ander houdt bij hoe de sluiprun op de Griekse banken zich aan het voltrekken is (en denkt daarbij aan wat er gebeurt als men in Spanje dit voorbeeld gaat volgen).

(tabel hierboven via The Big Picture (Ritholtz), cijfers volgens BAML; men schat dat deposito's in de andere PIGS ook met 20-30% afnemen bij een Grexit; opvallend zijn de relatief enorme bedragen aan deposito's van Luxemburg (zwart geld) en Nederland).

Geen wonder dat Fitch vindt dat de grootste 29 banken in de westerse wereld  $ 556 miljard extra kapitaal nodig hebben.

De cartoons over de Griekse crisis staan fier bovenaan als meest populaire post op mijn blog.
Die verkiezingen in Griekenland zijn akelig ver weg en elke dag verzint men wel iets nieuws dat je de stuipen op het lijf jaagt. Koersen doorbreken steunniveaus.
Men begint keurig uit te rekenen hoe veel een hard faillissement van Griekenland kost met de opmerking dat dit de onderkant is want het houdt geen rekening met de schade door besmetting van andere PIGS.

Het is duidelijk dat de Griekse  Syrizapartij straks  in een ijzersterke positie zit om geld af te troggelen van de rest van de wereld. Cameron zit al Duitsland te beschuldigen dat ze zo krenterig zijn en zo het welzijn van de Britse banken in gevaar brengt. Hij zou zelfs eens wat meer de protemonnee moeten trekken en ook een s 30 miljard pond in het putje moeten gooien en andere landen bewegen hetzelfde te doen. Want anders krijg je weer zo'n Lehmanmomentje en deze keer zal het dan een graadje erger worden in plaats van een lokaal SM feestje zo lees je steeds vaker. Griekenland is in een heel snel tempo schulden aan het opbouwen, want het krijgt het geld daarvoor toch wel toegeschoven. Dat geld geven ze niet uit aan de bedoelde goede doelen (het bankwezen), maar geven ze aan de bevolking. Wat een schande roepen we daarover en gelukkig neemt de ECB dit niet meer en geeft de Griekse banken expres te weinig krediet en daar heb je weer een nieuw huilverhaal over Griekenland.

De beurzen blijven goed liggen door de montere berichten over de Amerikaanse economie, waardoor de S&P eigenlijk omhoog wil, maar uiteindelijk toch het kopje laat hangen richting Europese suicide pact aanhangers. Men begint al te kijken welke bedrijven er de komende twaalf maanden wat aan de vele kant krediet nodig hebben en die aandelen worden zo snel mogelijk melaats verklaard.

De ECB houdt zich angstig stil. Eigenlijk hadden ze volgens de obligatiemarkt al lang Spanje moeten steunen met het opkopen van Spaanse obligaties, want in vergelijkbaar slechte relatieve rentestanden versus Duitsland deden ze dat vorig jaar wel.
Ach, ze wachten natuurlijk een gunstig moment af om dat met maximale impact aan te kondigen. De driejaars deposito's van de ECB heeft Spaanse en Italiaanse banken op het idee gebracht eigen staatsleningen te kopen en nu zitten ze met behoorlijke verliezen op die aankopen. De ECB moet die verliezen kennelijk wat gaan verkleinen maar houdt het kruit nog droog.
Een gemeenschappelijk verhaal met ESM, IMF en Merkollande moet gaan helpen. Maar men wil eerst met zomerreces en pas in september wordt het tijd voor zoiets. Zo veel geduld heeft de kapitaalmarkt natuurlijk niet.
En nu maar hopen dat dit een contraire cover is,  dat meer negatieve publiciteit over Griekenland en de Grexit niet voor de hand ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten