22 mei 2012

Japanscenario Duitse rente, hoge groei wereld: Buckley van Deutsche Bank zo negatief en positief

Vanmorgen hield George Buckley van Deutsche Bank zijn verhaal tijdens de Engels/ Nederlandse macro meeting bij F&C.

Zo nu en dan rolden er excessief negatieve voorspellingen voor de lange termijn uit zijn mond. In het VK is er qua groei geen sprake van een lost decade, maar we gaan terug naar de gemiddelde groei sinds 1830, d.w.z. er is sprake van een lost century

Dan de groei in de wereld. Hier is een echt groot probleem volgens hem. Het IMF voorspelt wereldwijd een aantrekken van de groei in de wereld (zie plaatje hierboven), maar dat gaat niet gebeuren in de developed markets. D.w.z. gewogen naar de belangen van het Westen is er die verbetering niet. Dat het beter gaat met 75% van de wereldbevolking is minder belangrijk dan dat het minder snel beter gaat met 15% van de wereldbevolking volgens Buckley.

Het pad van de rente in Duitsland is nu toch echt wel duidelijk genoeg. Japan heeft de weg duidelijk genoeg gewezen. In het VK wordt het niet veel anders. Eerst gaat de rente richting 1% en dan blijft deze nog een jaar of tien tussen 0,5 en 1%. Vooruitgang in het Westen is zo iets ouderwets, iets 20ste eeuws.
Over de fiscal cliff in Amerika, het probleem dat door het aflopen van de Bush tax cuts en andere bezuinigingsprogramma's ineens de overheid flink de groei afknijpt met zo'n 3,5-4% veel minder groot zal zijn.
Om te beginnen is het volgens hem maar 2,5% (cijfers CBO, de Amerikaanse berekenaar van de overheidsbegroting etc) en de nodige zaken zullen afgezwakt worden, zodat we hooguit 1,4% druk van de overheid krijgen.
(in het lichtblauw staan de afzwakkingen die minstens zullen plaatsvinden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten