12 mei 2012

Ontkoppeling winsttrend Europa en VS


Tot de kredietcrisis groeiden de winsten in Italië en Frankrijk beter dan in de VS, daarna doet de VS het een stuk beter. De jaar vooruit winstverwachtingen staan in de VS op een all time high, terwijl Europa (inclusief Duitsland) daar nog lang niet aan toe is.
Erger nog, sinds half 2011 gaan de winstverwachtingen in Europa omlaag, terwijl ze na een aarzeling weer omhoog gaan in de VS. Amerikaanse aandelen zijn duurder dan Europese, maar als die andere winsttrends doorzetten dan is daar ook alle reden toe.

Uiteindelijk gaan de winsten in Europa echt wel omhoog. Het belangrijkste hiervoor is dat de economische groei hoger moet zijn dan in het jaar ervoor. Volgens jaar gaat de economische groei omhoog van ongeveer -0,5 tot -1% uit 2012 naar +0,5 tot+1% in 2013. Dat is een goede verbetering en daarbij horen stijgende winsten , zelfs ondanks het feit dat de economische groei erg lag zal zijn in 2013.

Door de fiscal cliff (3,5% negatieve invloed door aflopen Bush tax cuts) die maar half gerepareerd wordt naar verwachting, geldt in 2013 voor de VS het omgekeerde: in 2012 ongeveer 2,5% groei en in 2013 maar 1,5% groei of iets dergelijks, dus een daling en dat is niet goed voor de winstverwachtingen.
D.w.z. het zal niet oneindig lang duren dat de winstontwikkeling in de VS beter is dan die in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten