8 mei 2012

Markt toch maar niet naar beneden op verkiezingen in Frankrijk en Griekenland

De aandelenmarkt was na een eerste schrikreactie niet erg onder de indruk van de verkiezingswinst van Hollande. Zijn glibberige pad om toch de begrotingstekorten over enige tijd terug te brengen tot 3% maar toch niet te bezuinigen sprak zoals verwacht veel kiezers aan, al was zijn voorsprong op Sarkozy onverwacht klein. Merkel is vol goede moed Hollande op het rechte pad te houden, Merkollande zo heet het nu en daar kan ze goed mee leven, zo zei ze, de rode loper zal echt wel voor hem uitgerold worden.

In Griekenland was de verkiezingsnederlaag van de regeringspartijen nog groter dan men al gedacht had en de bonus van 50 zetels voor de grootste partij hielp niet om een geloofwaardige meerderheid te creëren. De Grieken zijn murf geslagen. De opkomst was slechts 64% en in Griekenland ben je verplicht te stemmen (maar er staat even veel straf op als op ontduiken van belastingen). Griekenland is dus onregeerbaar en daar komen ze niet na zeven weken achter, maar binnen 9 dagen. In sneltreintempo worden infromatieopdrachten teruggegeven aan de president, na enkele uren gaf de grootste partij het al op. D.w.z. er komen  nu binnen de kortste keren nieuwe verkiezingen (die moeten dan na drie weken worden uitgeschreven) en dat gaat net zo lang door tot er wel iets regeerbaars uitkomt. Volgende maand moeten ze stemmen over € 11 miljard nieuwe bezuinigingen in 2013/2014 om in aanmerking voor nieuwe steun IMF/Europa te komen.

Ondertussen had ik me door Jitzes laten erleiden te wedden dat de S&P vandaag onder 1360 zoou sluiten. Ik wed toch al niet zo graag op iets negatiefs, ik heb bijvoorbeeld net geblogd dat men te negatief tegen de werkgelegenheidscijfers van de VS aankeek, en ja hoor zo iets wordt onmiddellijk gestraft. Ik ben te voorzichtig geworden.
Wat geeft het dat Griekenland de euro uitgetrapt wordt?

(cartoons uit The Economist)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten