20 mei 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De afgelopen week was er een bombardement van slecht nieuws, al was dat nieuws niet erg verrassend. Grexit komt definitief in onze vocabulaire.
Europa had weer eens de negatieve hoofdrol, maar misschien was het economisch nieuws uit China verontrustender. Ook in de VS was niet alles even best, maar daar begint de zon langzaam aan te schijnen over de huizenmarkt (housing starts omhoog, delinquencies op hypotheken omlaag etc.).

De Grieken zijn toe aan nieuwe verkiezingen die het zelfmoordbezuinigingspact een halt toeroept. De bankrun verloopt daar heel ordelijk, terwijl men in Spanje nu ook aan dat fenomeen begint te wennen. Dat verknoeide samen met de verkeerde speculaties van de walvis van JP Morgan het klimaat voor credits, high yield begint nu overtuigend te bloeden.
Spaanse banken hadden afgelopen week  te lijden onder een flink aantal (16) downgrades en andere banken van de PIGS zijn ook toe aan een downgrade.
Door een en ander stroomde er veel te veel geld naar Duitse obligaties die nu echt Japanse trekjes beginnen te vertonen, er zijn er echter veel minder van, ze zijn veel te schaars gezien de overmacht aan beleggers die echte AAA beleggingen wil hebben. De Spaanse rente kwam weer ver boven de bedenelijke grens van 6%.
 De dollar en in mindere mate het pond zijn duidelijke vluchthavens en sterk.

Zelfs de FED maakt zich volgens de ntulen meer zorgen over Europa en de fiscal cliff in de VS. Diverse FEd-leden opperen nu weer het QE-woord.
In Amerika gaven de voorlopers van de ISM een verdeeld beeld, eentje positief (New York) en een zeer negatief (de belangrijke Phillyfed, die meer dan de ISM vatbaar is voor sentiment in plaats van voor harde cijfers).
De retail sales over april waren met 0,1% in april zwak, maar de trend is nog steeds omhoog. De inflatiecijfers waren ongeveer als verwacht. Door de lagere benzineprijzen is er flinke druk op de inflatie, de kerninflatie loopt gering op maar blijft laag. De leading indicators daalden iets.



In China komen nu met de regelmaat van de klok verhalen los dat het minder goed gaat met de groei. De elektriciteitsproductie wijst op een groei van slechts 6%. Vandaar ook dat er even regelmatig verlagingen van de reserve requirements ratio komen.
De yuan ging behoorlijk omlaag tegen de dollar, China probeert wat extra exportmogelijkheden te creëren.
India heeft wat last van stagflatie en de groei in Brazilië over maart viel ook tegen.
De grondstoffenmarkt houdt al helemaal niet van dit soort verhalen en de olieprijs en andere grondstoffenprijzen kregen klap na klap. En dat is dan weer gunstig voor de groei in de westerse landen.

Japan verraste positief met een groei van 4,1% in het eerste kwartaal.

Verder was het de week van het naar de beurs gaan van Facebook. Daardoor keken de Amerikanen wat zonniger tegen aandelen aan en moesten de koersen wat gesteund worden om Facebook op emissiekoers te houden en dat viel de particulieren tegen, want de emissie was toch enkele keren overtekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten