15 mei 2012

Toch maar QE, een flinke berg geld drukken, door de ECB


Ik heb bij de titel het vraagteken maar weggelaten. Wat moet de ECB anders doen als Griekenland de euro verlaat en besmetting om zich heen gaat grijpen?

Griekenland is het ernstigere verhaal vergeleken met Spanje (Een werkloosheid 25%, banken moeten steeds meer steun krijgen: eerst maar eens  € 50 miljard opzij zetten, dat deed men braaf en nu worden ze aangespoord nog eens een € 30 miljard opzij te zetten voor performing loans waarvan men op zijn klompen kan aanvoelen dat die niet lang meer zullen performen. Niemand gelooft dat dit genoeg is.De vastgoedmarkt is nog steeds het ravijn in aan het schuiven, met nog zo’n 20% meer te gaan zo denkt men in een optimistische bui. Het komt niet goed met de bezuinigingen van de overheid, die brengen he tekort niet genoeg terug volgens de 2011 normen. De rente begint te hoog te worden voor de overheid, 6,5% voor 10 jaar dreigde gisteren. ) Kortom, zo erg is het niet vergeleken met Griekenland.

 Spanje is nog wel te redden met wat extra geld voor banken via ESM en andere trucjes. Men is er in Spanje nog niet uit hoe je de banken sterker moet maken. Het voorstel ze te financieren met constructies met 10% rente was geen succes in Engeland en in Spanje zal deze oplossing ook niet met een hoera verwelkomd worden. Gewoon plat aandelenkapitaal verstrekken, dat is onvermijdelijk.

 Griekenland wil gewoon een leuke tijd met Syriza, die beloven geen verdere bezuinigingen, terugdraaien van de verlagingen van pensioenen, ambtenarensalarissen en hervormingen en bovendien willen ze de euro behouden. Wie kan daar op tegen zijn? Wilders en Roemer kunnen er nog een puntje aan zuigen van zo’n mooi verkiezingsprogramma. Ze gaan dus geweldig winnen en dat betekent het einde van het steunen van Griekenland door Europa ex wat steun aan banken en de terugkeer van de nieuwe drachme parallel aan de euro denk ik.
(uit Spiegel)

Een en ander moet volgens Krugman binnen enkele maanden leiden tot een totale bankrun op de banken in Zuid Europa, zoals je al aan het zien bent in Griekenland.

en zoals in Spanje lijkt te beginnen
(plaatjes van Bianco)
(Op zijn blog zietKrugman als scenario: Some of us have been talking it over, and here’s what we think the end game looks like:
1. Greek euro exit, very possibly next month.
2. Huge withdrawals from Spanish and Italian banks, as depositors try to move their money to Germany.
3a. Maybe, just possibly, de facto controls, with banks forbidden to transfer deposits out of country and limits on cash withdrawals.
3b. Alternatively, or maybe in tandem, huge draws on ECB credit to keep the banks from collapsing.
4a. Germany has a choice. Accept huge indirect public claims on Italy and Spain, plus a drastic revision of strategy — basically, to give Spain in particular any hope you need both guarantees on its debt to hold borrowing costs down and a higher eurozone inflation target to make relative price adjustment possible; or:
4b. End of the euro.
And we’re talking about months, not years, for this to play out.)

Dat scenario is alleen maar te pareren doordat de ECB all-in gaat. En natuurlijk gebeurt dat in die situatie.  

en daarmee slaat men dan weer Spaanse staatsleningen in. Daar zit wel een flink koersverlies op, maar een kniesoor die daar mee zit, ze houden Spanje toch wel overeind.
Alle staatsschuld van Spanje en Italië is straks weer van de Spanjaarden/ Italianen/ banken.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten