31 mei 2012

Ligt u ook zo wakker van de 19jarige rente? Straks wel (Cardano)

Kamp is alsnog net op tijd bevallen van een nieuw voorstel voor de rijkrekenrente om pensioenen  via een hogere rkenrente in een reëel corset te kunnen dwingen als men kiest voor FTK2. Je mag de rekenrente verhogen met een risico-opslagcurve en ook nog eens met de rentes die voortvloeien uit de ultimate forward rate (je mag voor rentes aan het einde van de curve 4,2% aanhouden, net als bij Solvency 2).
Kamp dacht laat ik de materie eens extra ingewikkeld te maken door bij de rente deels de marktrente te nemen en deels een kunstmatige rente en voor inflatie doe ik weer iets anders en hoera, adviseurs als Cardano en Ortec worden schatrijk want niemand begrijpt het meer.

Het plaatje van Cardano laat zien wat de nieuwe rentegevoeligheden worden vergeleken met de oude. (de totale rentegevoeligheid krijgt in het nieuwe stelsel tenminste als men daarvoor kiest een enorme dreun).

In het nieuwe systeem is er geen rentegevoeligheid meer voor verplichtingen langer dan 20 jaar.Er is een nieuwe enorme concentratie van het renterisico voor de 19 en 20 jaars rente. Als de 19jarige rente afwijkt van de 20jarige rente dan leidt dat tot allerlei merkwaardige verwikkelingen. Als de 19jaars rente stijgt en de 20jaars rente gelijk blijft dan ontstaat voor de 19jarige rente een enorme negatieve gevoeligheid. Dus straks moet u gaan uitleggen dat het met de dekkingsgraad van het fonds fout ging omdat de 19jaars rente raar deed ten opzichte van de 20jaars rente. Er ontstaat nu een enorme vraag naar de 20jaar swap en de 20jaar rente daalt hierdoor relatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten