30 januari 2013

Amerika onverwachts in minirecessie

De verwachtingen voor de economische groei in de VS waren al betrekkelijk laag, zo'n 1 tot 1,5%. Dat dacht ik overigens ook.  Waarom zat iedereen er zo naast?
We wisten al dat neto export negatief zou bijdragen en de voorraadvorming ook. Die waren ongeveer volgens verwachting.
Wat we niet verwacht hadden was dat de overheidsuitgaven voor -1,3% zouden bijdragen aan de economische groei. Achteraf had je wel een min kunnen verwachten na de forse stijging van de defensieuitgaven in het derde kwartaal, maar zo'n grote...
De consumptie was redelijk en de vaste investeringen waren zelfs goed.
Er is overigens wel hoop dat de groei naar boven wordt herzien, vooral die van de consumptie.
Volgens Lombard Street Research was de spaarquote in oktober 3,4% en in november 3,7% en voor het vierde kwartaal rekende men met 4,7% (=6,2% in december, een onwaarschijnlijk hoge spaarzaamheid voor Amerika).

In het eerste kwartaal zal de groei van de consumptie geraakt worden door de hogere inkomstenbelastingen en misschien zit er zelfs helemaal geen groei van de consumptie in (Lombard Street: het wordt -1,5%). De overheidsuitgaven zullen door Obamacare wel groeien, maar als Paul Ryan Boehner op blijft stoken vast te houden aan sequestration van de overheisuitgaven (de automatische kaasschaaf gaat dan over de uitgaven heen, inclusief defensie en uitkeringen), dan stoppen die per 1 maart abrupt en is de recessie in de VS een feit.
(Dat wordt geen diepe min, de voorraden zullen wel weer positief bijdragen en netto export zal wel minder negatief zijn. De huizenmarkt zal net als in het vierde kwartaal zo'n 0,4% bijdragen aan de groei). Consumptie wordt enigszins geholpen door de werkgelegenheidsgroei).

(plaatje via zerohedge http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2013/01/Q4%20GDP%20-0.1.jpg)

Een en ander is vast niet goed voor de winstverwachtingen in de eerste helft van 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten