27 januari 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen gingen in opperbeste stemming heel rustig omhoog. De republikeinen stopten de sabotage met dreiging over het schuldenplafond, gingen akkoord met afschaffing Hastert rule (alleen als meerderhed grootste partij voor is kan iets in stemming gebracht worden), het economische nieuws viel mee, vooral in Europa en het winstseizoen kabbelde voort in een positieve toon ex Apple.

Er komen overigens wel meer zorgen over de sequester van de overheidsuitgaven per 1 maart, de automatische kaasschaaf over de overheidsuitgaven. Vlak daarna moet men het eens worden over verhoging van de rente op studieleningen, een begroting (no way). Per saldo gaat deze bezuiniging ongeveer even veel de groei drukken als de hogere inkomstenbelasting (fiscal cliff) na reparatie, zo vreest men.

In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid naar een laagtepunt sinds de kredietcrisis, waren de retail sales gunstig en stabiliseerden de cijfers over de onroerend goed markt. Huizenprijzen stegen 0,6% volgens FHFA in ovember.  De leading indicators stegen een nette 0,5%. Het consumentenvertrouwen verzwakte enigszins. De lokale overheden boekten weer overschotten/ kleinere tekorten in o.a. Wisconsin, Washington DC, Iowa , Californië.

In Duitsland steeg de IFO en vooral de ZEW ging flink omhoog (door de stijgende beurzen).  In Frankrijk daalde de flash-schatting voor de PMI's (manufacturing en non manufacturing) tot bedenkelijk laag niveau. Italië had een keurig overschot op de lopende rekening. De groeiraming van -0,3% over het vierde kwartaal in het VK viel tegen.

In Japan bleven de orders voor nieuwe machines flink dalen, stegen de leading indicators iets en was het handelstekort opnieuw groot. De CPI daalde 0,1% (er is nog werk aan de winkel om de inflatieverwachting op te krikken richting 2%).

De balans van de FED overschreed de $ 3000 miljard. Die van de ECB krimpt straks door kleine terugbetaling van LTRO-gelden.

De ingeprijsde inflatieverwachtingen daalden in de VS (zeldzaam bij stijgende beurzen), terwijl in Europa de renteverschillen met Duitsland nauwelijks veranderden, iets lijken op te lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten