27 januari 2013

Capituleren voor de bulls want alles gaat morgen beter of toch maar even wachten

The Great Rotation of gewoon een ordinaire correctie? Steeds meer mensen beginnen zich af te vragen of we in een enorme bull markt zitten, dat we alle zorgen van het Nieuwe Normaal moeten afschudden en moeten gaan geloven in The Great rotation naar iets anders, wat het is weten ze niet, maar er horen kennelijk veel hogere koersen bij.

De meeste hoop is er bij Japan, het land waarvan de overheidsschuld zo juist de 1.000.000.000.000 yen heeft overschreden, waar meer bejaardenluiers dan babyluiers worden gebruikt, het land dat11 ministers van financiën versleet in de laatste zeven jaar, iets dat zelfs Italië niet lukte, daar wil men de Grote Reflatie op gang brengen waarbij vergeleken wat men deed in de jaren 30 niets was.
Dan heb je Europa, daar zijn de staartrisico’s uitgebannen sinds Draghi oreerde dat de euro een soort hommel was die op onduidelijke manier toch kon vliegen, maar dat hij er een bij van zou maken de wel goed kon vliegen en wel met alle denkbare middelen. Hoe veel de slechte schulden van de Spaanse banken ook oplopen met bijbehorende stijging van de werkloosheid, het gaat prima met het vertrouwen in de Spaanse banken, ze krijgen weer meer deposito’s en het Target2 saldo daalt gestaag van de Spaanse centrale bank. Daar ze niets meer importeren is er ineens een overschot op de lopende rekening en de Spanjaarden moeten nu beter in staat zijn hun eigen ellende te herfinancieren. De grote convergentie in Europa is net als rond 1990/2000 slechts een kwestie van tijd.

De pain trade gaat door van mensen die rentevrije leningen gaan inwisselen voor aandelen. De vierjaarscyclus laat zien dat we wel eens in een fase zouden komen met euforie. De verhalen die bij zo’n euforie horen worden op het ogenblik volop geschreven (bijvoorbeeld The thundering World van Bank of America, Upside risks van The Reformed Broker, Barron’s deze week met the Next Boom en ga zo maar door). De wall of worry is torenhoog zo meldt The Reformed Broker. http://www.thereformedbroker.com/2013/01/26/upside-risks/

Wat zijn nu de zorgen voor mij
1. De Amerikaanse politiek. Na het bakzeil halen van de republikeinen bij het fiscale klif en het schuldenplafond is het zeer onwaarschijnlijk dat ze het ook gaan doen met de sequester van de overheidsuitgaven, de automatische kaasschaaf voor de Amerikaanse overheidsuitgaven. Omdat fiscaal klif en debt ceiling is goed gegaan is er een vals vertrouwen dat de rest ook goed gaat. Er komt gewoon herrie tussen democraten en republikeinen en deze keer moeten de republikeinen hun zin krijgen.
2. De winstmarges hebben gepiekt in de VS en de omzetten stijgen niet erg veel, waardoor de winstverwachtingen kunnen tegenvallen.
3. Er komt meer gezeur over QE in vooral de VS, maar ook in het VK en de ECB doet ook niets.
4. Men heeft al het staartrisico al uit de zorgen verbannen. Dit is geen bron meer voor verdere koersstijging.
5. De Citigroup Economic Surprises Index voor de VS is erg veel gedaald zonder dat de beurzen hierop reageerden.
6. Er is te veel optimisme over Europa, vooral in Frankrijk valt een en ander tegen. Autoverkopen nog steeds problematisch in Europa. De sterke euro gaat samen met zwakke groei zorgen voor flinke neerwaartse bijstellingen.
7. Zo ongeveer alle indicatoren wijzen op een overbought markt, record hoge percentages profeten zijn bullish, 90% noteert boven het 50 daags gemiddelde.
8. De beurs stijgt nauwelijks op het goede winstseizoen (guidance, revenues) en de reeks euforische verhalen.

Zelf denk ik dat de S&P500 op een stand van 1525-1535 moet gaan pauzeren/ corrigeren, maar wie weet zitten we in de eurforiefase van de vierjaarscyclus en dan gaat de S&P500 naar een nieuw all time high. De Dow Jones zal dan voorgaan. Small caps en Dow Jones Transports zitten al op all time highs.

3 opmerkingen:

 1. Een aardig lijstje, maar een van de belangrijkste mist. Dat is de rally in (high yield) bedrijfsobligaties. Zels emissies van bedrijven met junk status worden vrolijk 3x overschreven. Waar is het risico?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens. het lijstje is natuurlijk niet compleet. De kredietmarkt straalt een gebrek aan risicomijding uit, de honger naar rendement is erg groot. De swap spreads zijn erg laag geworden en de ingeprijsde volatiliteit (VIX o.a.) is zo laag dat daling haast niet meer mogelijk is (maar een hele tijd, kwartalen, zelfs jaren, van lage ingeprijsde volatiliteit is wel mogelijk als de centrale banken maar ruim genoeg voor sinterklaas blijven spelen. Een hogere VIX is bijna altijd slecht voor credits en aandelen

   Verwijderen
 2. Unquestionablу beliеve that which уou stateԁ.
  Youг fаvouгite ϳustifiсаtiοn seеmed to be on the ωeb the simplеst thіng to take note of.

  I say to you, I certainlу get annoуеԁ at the same
  time аs othеr ρeoрle conѕider concerns
  that thеу just do not understаnd about.
  You manаged to hit thе nail uрοn
  the top as well aѕ outlineԁ out thе entire thing with no neеd ѕiԁe effесt , folks can tаκe a signal.
  Will probаbly be back to get moгe. Thank yοu
  My web page > Lån Uden Sikkerhed

  BeantwoordenVerwijderen