20 januari 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Het vertrouwen komt een beetje terug bij allerlei profeten over de groei in Japan, de VS, Duitsland en China, althans dat denkt bijvoorbeeld Joachim Fels al rennend door de Britse sneeuw van Morgan Stanley, een club die moeilijk van overoptimisme is te betichten. In Japan brengt professor Hamada, de vader van Abenomics, een slag toe aan zijn leerling avn 40 jaar geleden Shirikawa. Als baas van de Bank of Japan heeft hij zijn goede lessen vergeten, mopperde Hamada. Dat gaat dus veranderen.   Vrabac van Morgan Stanley denkt dat de Amerikaasne consument zijn schulden (nu 81% van BNP, was 97,5% voor de crisis) voldoende heeft teruggebracht voor een orgie aan utigaven.
Ook in Business Insider komen nu profeten (bonddad blog, new deal democrat) aan het woord die een heel hoge groei zien in de VS onder aanvoering van de huizenmarkt, herfinanciering van hypotheken en een groeiend aantal consumenten dat een steeds groter gat in de hand heeft zoals we vroeger als hoofdstelling van de macro economische voorspellingen leerden (onderschat de Amerikaanse consument niet).
In de Barrons geeft Saut van Raymond James een 25% kans aan een superbullmarkt en een zeer hoge kans op hogere koersen over drie maanden op basis van de breedte van de stijgingen in de markt o.a.

Misschien dat Amerikanen toch geld gaan uitgeven aan infrastructuur, anders kan ik niet verklaren waarom de bijbehorende aandelen het recentelijk zo goed deden.

Reflatie, reflatie dus in allerlei hoeken van de wereld (nu nog in Europa)

Het winstseizoen is goed begonnen, duidelijk beter dan de neerslachtige verwachtingen. Men was vooral beducht voor de guidance, maar die lijkt zijn maximum negativisme achter zich te hebben.

Er is een groeiend optimisme dat de republikeinen niet al te destructief zullen zijn bij de onderhandelingen over het debt ceiling.
Het economisch nieuws vanuit de VS was goed: de intitial claims voor werkloosheid daalden stevig, het verkeer over het spoor herstelde sterk van de recente inzinking, bouwvergunningen en starts waren prima, retail sales en industriële productie waren beter dan verwacht.

In China viel de groei over het vierde kwartaal mee, er is een duidelijk groeiherstel zichtbaar. retail sales en idustriële productie waren beter dan verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten