22 januari 2013

Notulen FED: lachen verstomt, Geithnergate

De uitgebreide notulen van de FED uit 2007 zijn gepubliceerd. Na vijf jaar mag de hele wereld weten wat de FED-gouverneurs gezegd hebben. Sinds enige jaren is de grafiek populair hoe veel er gelachen wordt bij de FED. Als het goed gaat, wordt er steeds meer gelachen. In 2007 ging het voor de FED al helemaal mis en dat is te zien in bovenstaande grafiek van Bianco.

De notulen lieten ook de ruzie zien tussen Lacker en Geithner: Lacker verwijt Geithner verklapt te hebben wat de FED zou gaan doen met het disconto. Geithner ontkent, maar er was een forse sprong in de S&P meteen nadat hij uit de school was geklapt tegen enkele bankbonzen en Lacker had dat van zo'n bobo gehoord.

De notulen geven ook aan dat Jim Cramer met zijn beruchte enorme uitval dat de FED, de banken voor geen mallemoer in de gaten hadden wat er aan de hand was in 2007, zo waar gelijk had. Achteraf had de FED in 2007 toch wel duidelijke aanwijzingen dat er iets grondig mis was, vooral Geithner, maar Bernanke bracht dat aanvankelijk als veel te kleine zorg naar buiten.

De notulen stellen niet gerust: deze ploeg kon de kredietcrisis niet aan, bij een volgende crisis zal men geluk moeten hebben. Eigenlijk is het wel eerherstel van Paulsen die toch wel krachtig ingreep. Bernanke steunde hem daarin overigens wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten