20 januari 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Heel voorzichtig stegen de beurzen op het meevallend cijferseizoen in de VS (vooral de guidance viel mee), minder angst voor het debt ceiling, redelijke economische cijfers in de VS en vooral China en Abenomics in Japan.

De cijfers voor inflatie waren ongeveer gelijk aan de vorige maand of iets lager in de meeste landen (behalve China). De ingeprijsde inflatie stabiliseerde op hoog niveau in de VS, maar steeg behoorlijk in Japan (allicht) en het VK.

In de VS waren de cijfers van de bouw goed (vergunningen en starts), stabiliseerde het optimisme van de huizenbouwers (NAHBMI). Initial claims voor werkloosheid waren fors omlaag.  Retail sales +0,5% (maand ervoor 0,4%), beter dan verwacht. De grote daling van de Phillyfed was een tegenvaller, net als consumentenvertrouwen volgens University of Michigan.

In China groeide het BNP met 7.9% terwijl ingeprent was dat het 7.8% zou zijn in het veirde kwartaal, trokken retail sales iets aan tot 15,2%, de industriële productie ook (+10,3%), geld- en kredietgroei moesten ietsje terug.

In Europa was er geen verdere nergang van de renteverschillen met Duitsland, ook al liepen de Target2 salditekorten van Spanje en Italië verder terug.

In Japan trokken de orders voor machines aan, net als de geldgroei en het aantal faillissementen nam net als de maand ervoor behoorlijk af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten