31 januari 2013

low volatility niet meer zo interessant, misschien nog wel in Emerging Markets

Acadian asset management kwam vanmorgen bij ons langs om de grote voordelen van aandelen met lage volatiliteit aan te prijzen. Ze hadden een dikke presentatie bij zich waarin geen negatief woord in stond over de low vol strategie. In slechte tijden voor aandelen doen deze het uiteraard veel beter dan de index. Maar als de beurs oploopt dan blijven ze achter. Per saldo was je sinds 2000 duidelijk beter af met low vol aandelen dan met de gewone index. Daarvoor had je de periode 1982-2000 waarbij low vol achterbleef. Soms moet je gewoon watt geduld hebben voor je gelijk krijgt.
Vroeger waren low vol aandelen relatief goedkoop en high beta aandelen duur. Nu is dat andersom. De outperformance van low vol is daarom discutabel, vooral als je in stijgende beurzen gelooft.

Sinds bijna twee jaar kun je in een low vol ETF beleggen en sinds de start bracht dat iets meer op dan gewone aandelen. Ook risico mijden door geen aandelen te kopen maar at the money puts schrijvene n je cash in deposito's beleggen (dan delta 0,5) bracht iets minder op, zie plaatje.

Voor Emerging Markets waren de resultaten voor low vol beter. Het lijkt erop dat je je risico behoorlijk kunt verlagen zonder dat je veel rendement hoeft in te leveren.
Vooral Robeco is een groot voorstander van beleggen in low vol en verkondigt het evangelie uitgebreider dan ik hier doe.

1 opmerking:

  1. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up plus
    the rest of the website is also very good.


    my web blog - help getting pregnant - ,

    BeantwoordenVerwijderen