4 januari 2013

fight the fed

Gisteren kreeg de markt een kleine hartverzakking toen uit de notulen van de FED bleek dat niet alle leden van de FED geloofden in Qeternity. Er moet een eind zijn aan QE, het moet niet oneinding zijn, eigenlijk al ruim voor eind 2013.
Vandaag kwam de markt tot zijn positieven. Die rebelse opmerkingen kwamen niet uit de mond van de drie piefjes die het voor het zeggen hebben bij de FED (Bernanke, Yellen en Dudley) maar van de sidekicks, de muppets.
Er is dus onenigheid bij de FED, maar de zaken zijn nog onder controle. Dat wordt anders als de equity vigilantes (die stiekem de plaats van de bond vigilantes hebben ingenomen) gaan protesteren. Maar daarvoor zijn de aandelenmarkten nog veel te rustig. De muppets mogen zich dus even roeren voor de trojka van de belangrijke piefjes echt orde op zaken moet stellen.

Maar de angst is duidelijk: QE brengt rampspoed bij te roekeloos gebruik. In 2007 is de doos van Pandora geopend en de ene na de andere rampspoed is ontsnapt. Geheel onverwachts doken er allerlei staartrisico's op die alleen maar met de grootste moeite bestreden konden worden. De doos van Pandora staat nog steeds wijd open, hoe goed ook de centrale banken hun best doen.
Het geloof dat QE hyperinflatie veroorzaakt is vorig jaar grotendeels verdwenen, maar men ziet afnemende meeropbrengst van QE: de aandelenbeurzen gaan bij dezelfde hoeveelheid QE steeds minder en steeds korter omhoog. De equity vigilantes vragen meer en meer terwijl de werking van QE steeds meer ter discussie staat.

Wat gebeurt er als de rente stijgt? Gaat de FED dan failliet? De Bank of Japan zal als eerste getest worden op overdadig gebruik van QE.
Als de banken te veel krediet gaan verstrekken en de FED op de rem moet trappen via hoge rentes, dan zit je zo op 5%+ rentes. Dat moet de FED al snel gaan vergoeden op de te hoge vrije reserves van de banken om ze af te houden van nog meer kredietverlening. Zo ver is het nog niet, maar de tijd dat het wel zo ver is komt en dat kan sneller zijn dan men nu denkt.
Wat is het exitscenario van al die QE voor de FED? Dat is geen Goldilocksscenario.
Misschien worden de bond vigilantes wakker gekust door de loverboys met al hun QE.

Tot overmaat van ramp begint men Obama nu op te stoken een platina muntje te slaan van $1000 miljard (de Treasury mag platina munten slaan van een niet beperkte omvang volgens de wet). Hij kan dat muntje bij de FED inleveren en weg zijn dan alle problemen van het schuldenplafond, debt ceiling waar men nu tegen op aan het botsen is. Als dat gebeurt heeft de FED helemaal een geloofwaardigheidsprobleem.

Gelukkig heeft Abenomics zijn intrede gedaan en is Draghi gehouden aan het overeind houden van de euro en dat maakt de dollar tot de enige safe haven in de world ondanks alle QE. Iedereen wil devalueren tegen de dollar. Daarom was goud het slachtoffer van de rebellerende leden van de FED gisteren. Je kunt beter dollars hebben en geen goud wanneer er rebellie in de FED is.
Ondertussen is het kwaad geschied: de tienjaarsrente is uitgebroken en staat nu op torenhoge niveaus van wel boven 1,9% in de VS. Zijn de bond vigilantes echt wakker gekust en nemen zij genoegen met dit soort ongekend hoge rentes van 1,9%?
Alleen als de markt denkt: fight the fed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten