6 januari 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het enthousiasme over het tot een akkoord kunnen komen over heft fiscale klif in de VS domineerde de beurzen. Na het akkoord sprongen de koersen met een gap omhoog en bogen de neerwaartse trend om.
Men ziet nog steeds allerlei problemen met het fiscale klif, nu heet het spending cliff en daar kan men het helemaal niet over eens worden. Amerika bezuinigt in 2013 ongeveer even veel als Europa in 2013, misschien meer. Amerika verwordt tot iets Europees zo vreest The Economist, al doen ze nog net geen dynamiet om het stokbrood (dat deden ze wel bij hun voorkant over Frankrijk als nieuwe zieke man).

De rente vloog door de opluchting over het akkoord omhoog, ook al omdat enkele minder belangijke gouverneurs van de FED lieten merken dat ze niet zo veel extra QE meer willen en men gaat verwachten dat de werkloosheid wel eens eerder dan eind 2015 onder 6,5% kan zakken/ dan wel de inflatie boven 2,5% komt. Die zorgen over de FED zorgden voor een sterke dollar, een zeldzaamheid bij sterk oplopende beurzen.

De groei van de werkgelegenheid van 155.000 afgelopen maand in de VS  was recht in de prik en bevestigt een ongeveer trendgroei. Dat deed de ISM ook, die met 50,7 iets meeviel. ISM non manufacturing was 56,1 en daarmee erg sterk. Als de belastingverhogingen niet tot een daling van het besteedbaar inkomen in het eerste kwartaal geleid zouden hebben zoals helaas wel het geval zal zijn (ook na de overeengekomen reparaties) , dan zou de groei circa 2% hoger zijn geweest. Nu zit niet veel meer dan 0,5-1% in het vat voor het eerste kwartaal, terwijl het afgelopen kwartaal ongeveer 1,5% groei gehad lijkt te hebben.
De initial claims voor werkloosheid stegen iets, nieuwe orders niet en autoverkopen daalden iets.

In Europa daalden de PMI's fractioneel, maar stegen in o.a. Nederland en Italië.
Door het optimisme op de beurzen daalden de rentes in Zuid-Europa tegen de trend van de veilige landen in.

In China viel de PMI licht mee en lijkt deze stevig boven de 50 te blijven, hetgeen een ministaalrally veroorzaakte. In diverse andere Emerging markets vielen de PMI's mee, o.a. in India.

In Japan was er weinig nieuws. het geloof in Abenomics neemt toe en brokers verhogen voorzichtig hun groei voor 2013 in Japan (van 0 naar 0,5% ongeveer).

1 opmerking:

  1. Hi there! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the outstanding work!
    http://web-tv.org/read_blog/105334/wise-decision-for-instagram-followers
    Feel free to surf my blog post ... broiler

    BeantwoordenVerwijderen