28 januari 2013

dictatoriale regiems zorgen voor meer productiviteit (universiteit van Moskou)

Volgens een gastpost op FT Beyond Brics http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/01/28/guest-post-conservative-cultures-nurture-productivity-growth/#axzz2JIvWc2Kw gaan de opkomende  landen (inkomens lager dan $10.000 per hoofd) met dictatoriale regiems die weinig op hebben met moderne mensenrechten maar eerder geneigd zijn rischting sharia en inzien dat het beter is geen vrijheid te hebben maar een gezegende regeringsleider een glanzende toekomst tegemoet.
Egypte, Marokko en Bangladesh zijn de beste opkomende landen volgens een onderzoek van Shaomin Li enSeung Ho Park van het Skolkovo Institute for Emerging Market Studies, Moscow.
Westerse democratieën zitten in verval, terwijl landen als Zuid Korea, China en Singapore het zo goed doen. Vreemd overigens dat Noord Korea het niet goed doet, maar misschien meten we hun welvaart wel verkeerd..
De studie is gestart na o.a. al de discussies over de opvoeding van kinderen volgen The Battle Hymn of the Tiger Mother (ik blogde hier over o.a. http://beleggenopdegolven.blogspot.co.uk/2011/03/strijdlied-van-de-tijgermoeder-de.html). Zo moet het om productiviteitsstijging te krijgen en dat doen die slappe westerlingen niet meer.

Standaard is de verklaring dt je hoge groei van de productiviteit krijgt met een goed juridiisch systeem en goede instituties en hervormingen, maar dat verklaart niet waarom bepaalde landen het zo goed doen.
Andere factoren zijn ook belangrijk. De onderzoekers stellen:
1. Landen met een lagere economische vrijheid doen het beter. Mensen die inzien dat je de regerig niet kunt beïnvloeden, de macht in hanen is van een kleine kliek, besteden hun energie aan iets anders en zijn zo productiever.
2. Landen met conservatieve waarden en normen zoals een kind moet een vader en moeder hebben doen het beter
3. Culturen die hoge inkomensongelijkheid toestaan met mensen die inzien dat je zelf hard moet werken groeien harder.

Moskou en bejing zullen wle erg ingenomen zijn met de uitkomsten van dit onderzoek. Voor de landen met hoge inkomens per hoofd gelden de inzichten wat minder. Hard werken, conservatieve normen in de vorm van rechtvaardigheid (maar niet bekrompenheid zoals het onderoek aanhaalt) helpt, maar een autoritair regiem?
De hudige tijdgeest geeft het onderzoek overigens gelijk volgens veel mensen in Opkomende Landen. Europa en in mindere mate Amerika en Japan zijn failliet, daar komt de groei niet voldaan. Democratie leidt niet meer tot groei.  Onderstaande tabel geeft de aantrekkelijkheid van landen aan volgens de onderzoekers.
De tabel berust onder andere op de gedachte dat hoge bevolkingsgroei op basis van conservatieve normen tot hoge groei leidt en daarom staan China en Rusland niet bovenaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten