6 januari 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Net op tijd werd men in de VS het eens over hoe het fiscale klif te verzachten. De pijn valt iets mee, al heeft men zoals het politici betaamt de nodige problemen weer voor zich uit geschoven, zodat ze er tot maart over kunnen rollebollen. De beurs was hier uitermate enthousiast over en men opende met gaps hoger. dat doet wonderen het pessimisme te verminderen. De wall of worry is er nog, iedereen inclusief mezelf slooft zich uit te melden dat de problemen nog niet voorbij zijn.

De lange rente schoot ook omhoog en daardoor ging het extreem goed met de dekkingsgraden van pensioenfondsen in de eerste dagen van het jaar. Dat was deels de schuld van de notulen van de FED dat niet iedereen oneindig QE wil verstrekken. De equity vigilantes zullen de FED overigens wel op het QE spoor houden, maar nu hebben die uiteraard niets te mekkeren.
Het gaat heel goed met de kredietverlening in de VS en dat is ook reden om wat minder scheutig met QE te worden.

M2 groeit ook te hard, dat is een leading indicator die meer groei belooft.
 

Met de olieproductie gaat het helemaal crescendo.
(plaatjes van Scottt Grannis http://scottgrannis.blogspot.nl/)
En met de autoverkopen en andere plaatjes van Grannis is het hetzelfde laken van een pak.
De sterk stijgende koperprijs en een ministaalrally bevestigde dat men weer wat positiever tegen de wereldeconomie aankijkt.
 
Het economische nieuws was de afgelopen week veelal goed. ISM manufacturing kwam weer boven 50 en de ISM non manufacturing is richting booming aan het gaan. In China zette de mooie trend van verbetering PMI door en in Europa was er geen achteruitgang.
Overigens reageerden de rentes in Zuid- Europa zeer positief op al dat optimisme bij de aandelenbroeders en ploften hun rentes tegen de trend in omlaag (Italië kwam één dag na het einde van de voorspelperiode onder de door mij begin 2012 aangegeven 3% verschil met Duitsland; in Spanje zit de tienjaarsrente te stoeien met 5% en niet de 7% van enige maanden eerder).
 
 De gewoonlijk wat pessimistische lieden van Lombard Street hadden onderstaand opbeurend plaatje over het inflatienieuws: dat valt allemaal erg mee, inflatie komt lager binnen dan verwacht en dat is goed voor beurzen (ex Japan).
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten