11 januari 2013

we gaan denk ik omhoog volgens de blauwe lijnen niet de groeneDe vierjaarscyclus geeft aan dat na een periode van gestage langzame stijging er vaak een euforiefase komt. Die kan zijn aangebroken, omdat men gelooft in de oneindige steun van centrale banken. Dan gaan we omhoog volgens de groene lijnen. Maar zonder euforie gaan we via de blauwe lijnen. De echte pessimisten zeggen natuurlijk dat we strak naar beneden gaan, veel erger dan de blauwe lijnen.

Redenen voor omhoog gaan volgens de groene lijnen
o De centrale banken zijn liever dan het liefste meisje in de wereld, zowel in de VS als in Europa als in het VK en China, terwijl Japan maximaal zijn best gaat doen
o Je krijgt na de eerste helft van dit jaar duidelijk boven 3% groei in de VS (huizenmarkt, opgespaarde vraag consument en bedrijfsleven)
o De industriële wereldcyclus is sterk aan het verbeteren, vooral in China/India, maar ook in Italië/Spanje. Ook de ISM gaat op korte termijn wat omhoog (niet veel)
o De aversie tegen aandelen van individuen en pensioenfondsen is excessief en wordt ineens wat minder
o Er is niemand die niet waarschuwt voor de ellende van de debt ceiling/ spending cliff in de VS. Dat hoort in de prijs te zitten en geeft een enorme relief rally als er een oplossing komt

Redenen voor de blauwe lijnen (= dan komt er eerst tamelijk snel een correctie)
o De winstmarges in de VS hebben gepiekt, de winsten over het vierde kwartaal zullen niet erg sterk zijn en de guidance voor 2013 droevig.
o Europa is in recessie en het pessimisme over Europa zal weer terugkeren (hopelijk niet al te veel). De Italiaanse verkiezingen zijn een zorg, net als de gang van zaken in Portugal en Frankrijk.
o Spending cliff/ debt ceiling problemen in de VS; hogere belastingen over dividenden en kapitaalwinsten veroorzaakten meestal lagere markten.
o Invloed van Obamacare belastingen is onderschat. De groei in H1 213 wordt daarom schromelijk overschat, 1% groei is al heel wat
o De euro wordt te duur tegen de dollar
o Problemen in Midden Oosten worden onderschat
o De markten zijn overbought, nog net niet extreem. De meeste sectoren zitten tegen een weerstandsniveau aan dat alleen doorbroken kan worden met nieuw goed nieuws.
o De redenen voor een hogere PE in 2012 zijn er niet meer: het staartrisico zal niet flink verder naar beneden gaan, een verdere daling van de credit spreads zal maar heel klein zijn (stijging is goed mogelijk door downgrades etc)
14 was vroeger een normale PE. En die mocht hoger zijn als de ISM maar hoog genoeg was. Nu lijkt 12-12,5 een meer normale koerswinstverhouding. Als dat nog steeds het geval is, dan zijn aandelen kwetsbaar.
Als we echter naar het oude regiem van PE 14 gaan, dan zit er nog wel wat in het vat.
N.B. de laatste twee jaar heb je bij een bepaalde stand van de ISM een lagere groei dan voorheen gehad. Dat verklaart misschien enigszins de lagere PE's bij eenzelfde PE vergeleken met vroeger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten